Росія на крок ближче до будівництва "альтернативи Україні" у Туреччині - Forbes

Росія на крок ближче до будівництва "альтернативи Україні" у Туреччині - Forbes

Фото: Газпром

Російська сторона ще не ратифікувала угоду.

Називайте це антиукраїнським трубопроводом, але після деяких труднощів, альтернативний маршрут для транспортування російського газу в ЄС через територію Туреччини ось-ось стане офіційним і в Москві.

Про це пише Кенннет Рапоза у статті "Росія на крок ближче до будівництва "альтернативи Україні" в Туреччині", опублікованій на сайті видання Forbes.

Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим прибув ло міста для дводенного візиту на запрошення свого російського колеги Дмитра Медведєва. Згідно з даними турецької газети "Daily Sabah", Йилдирим також планує обговорити угоду щодо будівництва трубопроводу з Володимиром Путіним. Трубопровід "Газпром-Botas" був запропонований в минулому році обома урядами, але угода не відбулася, після того, як турецькі військові збили російський винищувач над Сирією. Відносини були заморожені, але незабаром настала відлига. Угода щодо будівництва трубопроводу – це доказ того, що у відносинах між двома союзниками переважає холодний розум.

Лідер Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ратифікував угоду на цьому тижні. Угода була опублікована в офіційній урядовій газеті "Resmi Gazete", вона знімає всі правові обмеження на будівництво трубопроводу. Російська сторона досі не ратифікувала угоду, але очікується, що це станеться цього тижня. Найбільш очевидним каменем спотикання є те, що Росія не знімає санкції у відношенні Туреччини у сфері агробізнесу. Це може стати перешкодою для угоди, якщо Туреччина вирішить, що відносини повністю не відновлено.

Медведєв ще в листопаді заявив, що уряд дійсно ратифікує угоду до кінця року.

Проект "Турецький потік" був запущений після невдалої спроби "Газпрому" побудувати ще один трубопровід з такими європейськими енергетичними компаніями, як Eni Spa (Італія). Ця угода зірвалася в 2014 році, коли Україна і Росія почали боротьбу за території після повалення проросійського лідера Віктора Януковича в лютому 2014 року. Після цього були введені санкції, і вони діють досі. В результаті складного розриву відносин Москви і Києва, "Газпром" був змушений шукати альтернативні маршрути в Європу, до свого найбільшого торгового партнера. Російський газ становить майже третину всіх зарубіжних поставок газу в Європі.

Фото: Газпром

Багато політики в Брюсселі виступають проти трубопроводу, стверджуючи, що він забере життєво важливе джерело доходу в України, яка є ключовим маршрутом для транзиту російського газу в Європу. Росія також компанія намагалася побудувати додатковий трубопровід через Балтію під назвою "Північний потік-2", але він був закритий антимонопольним відомством Польщі. Проект залишається тільки на папері.

Але найбільш імовірно, що "Газпром" побудує саме "Турецький потік", щоб здійснювати поставки на європейські ринки.

"Газпром", швидше за все, буде фінансувати "Турецький потік" за рахунок випуску єврооблігацій.

"Турецький потік" сполучає великі російські газові сховища з транспортними мережами Туреччини. Морський компонент системи, який буде проходити через Чорне море, побудує "Газпром". Трубопровід буде складатися з двох паралельних труб – "Блакитний потік" і "Новий Блакитний потік", з пропускною здатністю 15,7 млрд кубометрів. Домовившись про будівництво, 1 грудня 2014 року "Газпром" і "Botas" підписали меморандум про взаєморозуміння. А у вересні 2016 року, "Газпром" отримав перші дозволу на будівництво. Обидві компанії підписали контракт 10 жовтня і чекали тільки офіційного затвердження [будівництва] трубопроводу. Ердоган затвердив його у вівторок, і, очікується, що Медведєв закриє угоду на цьому тижні.

Путін домовився з Ердоганом про створення газопроводу “Турецький потік”

Путін домовився з Ердоганом про створення газопроводу “Турецький потік”

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація