Росія не бачить підстав для газових перемовин з Україною — постпред РФ

Росія не бачить підстав для газових перемовин з Україною — постпред РФ

Фото: Газпром

За словами Володимира Чижова, домовлятися з Україною та ЄС про зимовий газовий пакет Росія не збирається.

Тристоронні перемовини між ЄС, Україною та Росією стосовно зимового газового пакету не відбудуться, адже на сьогодні для цього немає жодних підстав.

Про це заявив в інтерв'ю європейській медіаплатформі EurActiv Володимир Чижов, постійний представник Росії при ЄС.

"Пакетне рішення за визначенням — це те, що складається з кількох питань, зібраних разом. Два—три роки тому таких питань було три. Перше стосувалося боргу української сторони за газ, а саме його незаперечної частини, оскільки інша частина боргу досі розглядається в Стокгольмському трибуналі. Друге питання — визначити обсяги й процедури постачання газу з Росії до України. А третє — ціна на газ. Сьогодні на порядку денному жодне з цих питань більше не стоїть", — пояснив Чижов.

У Стокгольмі розпочався суд між "Нафтогазом" та "Газпромом"

У Стокгольмі розпочався суд між "Нафтогазом" та "Газпромом"

Постпред РФ уточнив, що частина боргового питання була врегульована, Україна перестала купувати російський газ в листопаді минулого року. Відповідно питання щодо ціни стає недоречним.

"Звісно я розумію занепокоєння Євросоюзу та Єврокомісії, вони вважають, що у випадку холодної або навіть помірної зими Україні буде дуже скрутно без російського газу, хіба що їй вдасться вижити за рахунок реверсного газу з ЄС, який теж є російським. Однак, значно дорожчим", — зазначив Чижов.

Постпред РФ також прокоментував заяву заступника голови ЕК у справах Енергосоюзу Мароша Шефовича про зекономлені Україною кошти шляхом купівлі реверсного газу.

"Ні, вони зекономили, бо споживали менше. І до того ж, ціни на газ для споживачів підняли більше, ніж утричі", — сказав Чижов. 

За словами постпреда РФ, реверсний газ, що подається через додаткові транзитні країни, насправді дорожчий, аніж той, що подають прямим трубопроводом. 

Між іншим, протягом останнього року Єврокомісія кількаразово намагалася порушити питання про відновлення тристоронніх перемовин між ЄС, Україною та Росією. У ЄС занепокоєні ймовірною нестачею газу взимку 2017.

14 жовтня заступник голови Єврокомісії Марош Шефович має навідатися до Москви, щоб під час "газових" консультацій нагадати про тристоронні перемовини.

Нагадаємо, Україна вже понад 300 днів не купує російський газ. Від послуг російського газового монополіста "Газпрому" вона відмовилася ще в листопаді 2015. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація