Росія подала до суду проти Україну через 3-мільярдний "борг Януковича"

Росія подала до суду проти Україну через 3-мільярдний "борг Януковича"

Росія вимагає від України повернути 3 мільярди доларів / Фото: Getty Images

Справу розглядатиме Високий суд Лондона.

Офіційна Москва, як і обіцяла раніше, подала сьогодні, 17 лютого, позов проти України до Високого суду Лондона щодо неповернення Києвом 3 млрд доларів США кредиту, так званого "боргу Януковича".

Про це повідомив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, пише "Інтерфакс".

"Сьогодні Мінфін Росії подав судовий позов проти України до Високого суду Лондона з метою стягнення заборгованості по облігаціях України номінальною вартістю 3 мільярди доларів і відшкодування судових витрат РФ", – уточнив Силуанов.

Міністр сказав, що переговори з Україною щодо реструктуризації та повернення боргу не задовольнили Кремль, а тому й вирішили подати позов.

"Ми багато разів заявляли про готовність обговорювати можливість двостороннього (позасудового) врегулювання питання погашення Україною своїх зобов'язань перед Росією. Але, на жаль, Україна виявилася не готова вести переговори в дусі "доброї волі", до чого її закликали не тільки ми, а й МВФ. Тому єдине вирішення питання – звернення до суду, що і було зроблено", – наголосив чиновник.

Нагадаємо, уряд Миколи Азарова отримав кредит в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Запозичення було видано за допомогою викупу євробондів України на 3 млрд доларів через Ірландську фондову біржу.

У 2015 році російська сторона не прийняла умов щодо реструктуризації боргу, зажадавши від Києва його повернення. Українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі. У свою чергу МВФ визнав борг перед Росією офіційним, але заявив, що кредитування України продовжиться, навіть якщо буде оголошений дефолт.

30 грудня 2015-го Кабінет міністрів України ухвалив рішення про введення мораторію на виплату боргу РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація