Росія скоротила постачання газу вже у три країни ЄС, аби вони не перепродавали його Україні

Росія скоротила постачання газу вже у три країни ЄС, аби вони не перепродавали його Україні

Росія обмежує постачання газу в Європу, аби вона не перепродавала його Україні / Фото: olex-kurinniy.livejournal.com

У Кабміні попереджають, що через брак блакитного палива в квартирах можуть знизити температуру нижче 18 градусів.

Учора Кремль скоротив поставки газу в Австрію на 15%, а в Словаччину – основний постачальник реверсу в Україну – на 10%. Подібне на початку тижня Москва зробила і з поставками в Польщу, зменшивши об'єми майже наполовину. Тож Варшава тимчасово припинила реверс в Україну.

Бернхард Пейнц із державного енергетичного регулятора Австрії компанії E-Control припустив, що "одне з пояснень є те, що Росія зараз заповнює свої підземні газові сховища, а тому менше газу для транзиту, тобто менше на експорт в Європу". Про це пише австрійське видання The Local.

Проте інші експерти бачать у зменшенні поставок російського блакитного палива у Європу політичну причину – Кремль обмежує експорт газу в Європу, аби вона не перепродавала його Україні.

Зокрема, газ уже четвертий день поспіль не доотримує Польща. Їй спочатку скоротили поставки на 20%, потім – на 24%, а на третій день – уже на 45 відсотків. Саме Польща є однією з країн ЄС, де Україна купує реверсний російський газ.

Водночас в Угорщині (ще одна країна, що перепродує газ із Росії Україні) Москва штучно завищила вартість блакитного паливо до 400 доларів за тисячу кубометрів. А за такою ціною Києву просто не вигідно купувати.

І ось дійшла черга до найбільшого постачальника імпортного газу в Україну – Словаччини, яка зобов'язувалася забезпечити нашу країну до 40% імпортного блакитного палива. Ще вчора міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак запевняв, що його країна буде виконувати свої зобов'язання перед Україною. Проте, як розвиватиметься тепер ситуація, коли Росія скоротила поставки в Європу, не відомо.

Ще не встигла Росія скоротити поставки газу Румунії, яка також перепродує його Україні.

Нині на зиму Україна вже запаслася майже 16 мільярдами кубометрів газу. Бракує ще 5 млрд куб. м для нормального проведення опалювального періоду. Про це заявив віце-премєр-міністр України Володимир Гройсман. Тож не виключено, що взимку температура в оселях буде нижчою за нормативні 18-20 градусів. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Ранок.

5 мільярдів кубів газу бракує Україні для нормального проведення опалювального періоду

5 мільярдів кубів газу бракує Україні для нормального проведення опалювального періоду

Аби зекономити, по регіонах встановили ліміти на газ. Вони стосуються не лишень населення, а й підприємства. Однак в уряді все ще сподіваються, що нинішній дефіцит вдасться перекрити реверсними постачаннями газу з країн Європи. Але "палицю в колеса" знову ж таки вставляє Кремль.

У "Газпромі" свої вчинки традиційно не коментують. Дати оцінку діям Росії прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк просить ЄС.

"Росія використовувала та використовує газ як один із видів зброї. Ідея російського "Газпрому" зрозуміла - зупинити реверсний потік. Вони хочуть заморозити нас узимку", - заявив Яценюк.

Аби не замерзнути узимку, уряд шукає й вугілля. Україні бракує 5 млн тонн. Дефіцит виник через збройну ситуацію на Донбасі. Бойовики не тільки руйнують українські шахти, а й вивозять до Росії уже видобуте вугілля. В Кабміні вже знайшли альтернативу – підписано угоду про закупівлю 1 млн тонн вугілля у південній Африці.

Нагадаємо, Кремль перекрив усі поставки газу в Україну 16 червня цього року. Москва вимагає погасити минулі борги, а за нові поставки вимагає платити наперед. Водночас запропонувала Києву купувати блакитне паливо по 385 доларів (ураховуючи 100-доларову знижку) за тисячу кубометрів. Україна вже три місяці не погоджується на таку ціну, адже Кремль продає Європі газ набагато дешевше. І Києву вигідніше перекупити його в ЄС, аніж напряму за завищеною ціною в Росії. Скажімо, реверс зі Словаччини Україні обходиться в 320-330 доларів за тисячу кубометрів.

Наступні тристоронні переговори України, Росії та ЄС щодо вартості російського газу для України запланували провести в Берліні 20 вересня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація