Росія відмовляється виплачувати мільярди акціонерам "ЮКОСа" і готується до нових арештів свого майна

Росія відмовляється виплачувати мільярди акціонерам "ЮКОСа" і готується до нових арештів свого майна

Росія повинна сплатити колишнім акціонерам "ЮКОСа" близько 50 мільярдів доларів / Фото: ТСН.ua

Міністр економрозвитку РФ прогнозує розширення списку країн, де заарештують держактиви Росії.

Росія не збирається виконувати рішення міжнародних судів та не виплачуватиме колишнім акціонерам нафтодобувної компанії "ЮКОС" близько 50 мільярдів доларів компенсації.

"Цілком виключаю", – заявив міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв, якого цитує ТАСС.

Водночас Улюкаєв не виключає, що за позовом екс-акціонерів "ЮКОСа" державні активи Росії заарештують не лише у Бельгії та Франції, а й в інших країнах.

"Можна очікувати поширення такого роду недружніх дій і в інших юрисдикціях", – наголосив міністр і уточнив, що хоча обсяг заморожених держкоштів РФ за кордоном незначний, проте сам факт арешту неприємний.

Нагадаємо, Бельгія та Франція заарештували державне майно Росії через справу "ЮКОСа". Такі повідомлення отримали відділення російських банків, зареєстрованих у цих країнах, офіси ЗМІ та інші представництва російських організацій, не захищених дипломатичним імунітетом. Заарештоване також майно Брюссельського та Бельгійського архієпископства Російської православної церкви. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.

Усе через позов компанії Yukos Universal Limited – офшорної фірми, яка володіла більшістю акцій нафтового гіганта. Її власники хочуть отримати від Росії 1,65 мільярда євро (1,85 мільярда доларів). Бельгійський арбітраж пристав на бік позивачів іще минулого року, та до арешту майна вдався лише тепер – бо виконувати рішення суду Москва так і не схотіла.

Постійна палата третейського суду в Гаазі 18 липня минулого року прийняла рішення за позовами трьох компаній, що представляють колишніх акціонерів "ЮКОСа". Про це пише "РИА Новости". За цим рішенням Росія повинна виплатити кіпрським Hulley Enterprises і Yukos Universal Limited – дочірнім компаніям GML, які сумарно володіли 51% "ЮКОСа", – компенсації в 39,9 мільярда і 1,85 мільярда доларів відповідно, а Veteran Petroleum Ltd. – пенсійному фонду "ЮКОСа" – 8,2 мільярда доларів. Разом – 50 мільярдів доларів.

Представники влади Росії заявили, що Москва оскаржить арешт майна за кордоном за позовом від "ЮКОСа". Помічник президента РФ Андрій Бєлоусов зазначив, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та Гаазького арбітражу досить спірні.

"Ми будемо оскаржувати ці рішення і по Франції, і по Бельгії, по всіх країнах. Усе, що стосується реалізації рішень Гаазького суду, – ми вважаємо, що там був допущений цілий ряд юридичних неточностей. Будемо, звісно, оскаржувати. Ми вважаємо досить спірними рішення ЄСПЛ і Гаазького арбітражу, юристи міжнародного рівня зараз працюють для того, щоб наші інтереси захистити", – сказав Бєлоусов.

Зазначимо, у Франції заарештували офіс прокремлівського каналу Russia Today.

Бельгія арештувала державне майно Росії через справу ЮКОСа

Бельгія арештувала державне майно Росії через справу ЮКОСа

Повʼязані теми:

Наступна публікація