Росія вперто блокує віртуальний реверс газу до України – Київ чекає на судове рішення

Росія вперто блокує віртуальний реверс газу до України – Київ чекає на судове рішення

Російський "Газпром" блокує віртуальний реверс газу до України / Фото: Reuters

Рішення Стокгольмського арбітражу може бути ухвалене через рік.

"Нафтогаз України" очікує на початку 2017 року на судове рішення Стокгольмського арбітражу проти "Газпрому" щодо контракту на транзит російського газу. Рішення має дозволити розблокувати віртуальний реверс блакитного палива для України, на що нині Москва вперто не погоджується і не надає відповідні спеціальні пари шиппер-кодів – інформацію про кінцевих отримувачів транзитного газу.

Про це повідомив директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко, коментуючи ухвалений 4 лютого Верховною Радою закон про віртуальний реверс газу, передає УНІАН.

"Газпром" вперто блокує віртуальний реверс, відмовляючись надавати нам так звані пари шиппер-кодів. Іншими словами, відмовляється надавати нам необхідну інформацію для переходу на європейські правила відносин між газотранспортними операторами України і Словаччини, Румунії, Угорщини й Польщі. Але ми з цим миритися не будемо. Ми вже подали проти "Газпрому" позов у Стокгольмський арбітраж. Очікуємо рішення на початку наступного року. Паралельно наполягаємо на проведенні переговорів із цього питання із залученням Єврокомісії", – уточнив Вітренко.

Він наголосив, що "для Росії віртуальний реверс на кордоні України і Європейського Союзу – це остаточний крах політики ізолювання окремих ринків для того, щоб газ можна було використовувати як політичну зброю або просто банально зловживати своїм монопольним становищем на цих ринках".

Розблокування віртуального реверсу для України збільшить потужності для доставки газу з Європи більш ніж утричі – до 60-70 млрд кубометрів на рік із нинішніх 20 млрд кубометрів.

 

Вчера наш парламент наконец-то принял закон, позволяющий осуществлять таможенное оформление газа, перемещенного через гр...

Опубліковано Юрієм Витренком 5 лютого 2016 р.

Нагадаємо, "Газпром" до 9 жовтня 2016 року має надати в Стокгольмський арбітраж відповідь на позовні вимоги НАК "Нафтогаз України", які українська енергокомпанія подала, прагнучи внести зміни у газові контракти від 2009-го.

Раніше повідомлялося, що в першому півріччі 2016 року має завершитися судовий процес між Україною та Росією щодо постачань газу. Процес розгляду претензій сторін за контрактами 2009 року на постачання і транзит газу в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма розпочався ще навесні 2014-го. Кожна сторона нарікає на іншу на невиконання умов контрактів та вимагають мільярдні компенсації. Зокрема, вимоги України складають 25,7 млрд доларів, претензії Росії – 29,2 млрд доларів (сума може зрости до 31 млрд 750 млн доларів).

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація