Росія втратила в офшорах 1,3 трильйона доларів

Росія втратила в офшорах 1,3 трильйона доларів

Фото: Reuters

Окрім того, у Росії та Китаї щорічно зростає показник відтоку капіталу з країни

Відтік коштів із Російської Федерації в офшори за 2014 рік склав $ 1,3 трильйона. Загальний відтік коштів країн, що розвиваються, за аналогічний період склав $ 12 трильйонів. Такі дані оприлюднило видання The Guardian з посиланням на результати розслідування, яке провів професор Колумбійського університету, колишній економіст Джеймс Генрі, пише "Ліга.net"

Він заявив, що як "податкові сховища", в основному, обираються не лише екзотичні країни, де можливо ефективно приховати капітал, а й навіть деякі штати Америки, зокрема, Делавер. Саме там, за словами Генрі, власники можуть відкрити компанію і не вказувати конкретного власника.

При цьому, професор також заявив, що кількість офшорних зон лише збільшується, попри суспільний тиск. Загалом, відтік капіталу із країн, що розвиваються, за даними Генрі, зростає із 2010 року на 8% щорічно.

Утім для таких країн як Росія та Китай, ці показники становлять 9%.

У 2012 році Генрі заявляв про виведення із РФ, починаючи із 1990 року, $ 750 мільярдів.

Нагадаємо, у базі даних "Панамського архіву", який 9 травня опублікував Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, з'явилися нові дані про офшорні компанії з оточення президента Росії Володимира Путіна. Зокрема, в архіві є інформація про декілька компаній, зареєстрованих на одного російського президента, віолончеліста Сергія Ролдугіна.Так, з'явилася інформація про компанії Raytar Limited, зареєстрованої на Британських Віргінських островах, про яку раніше не було відомо. Там же зареєстровані фірми, що належать бізнесменам Ротенбергам. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація