Росія вже 8 років забороняє українські продукти, а Київ не заборонив ввезення ще жодного

Росія вже 8 років забороняє українські продукти, а Київ не заборонив ввезення ще жодного

Продуктова війна Росії проти України триває восьмий рік поспіль / Фото: ТСН.ua

За неофіційними даними, лише за два роки продуктової війни Україна втратила понад чотири мільярди доларів.

Торговельну війну проти України Росія розпочала вісім років тому і вона триває донині. Україна ж до цього часу не заборонила ввезення жодного продукту з Росії, а лише готує санкції та судові позови.

Про це йдеться в програмі "Територія обману".

Перші заборони на ввезення українських продуктів РФ ввела 2006-го. І за останні вісім років під такі заборони потрапляли м'ясо, молоко, тверді сири, шоколад та інші продукти.

За неофіційними даними, лише за два роки продуктової війни Україна втратила понад 4 млрд доларів. А це приблизно увесь той борг, що нині Росія виставляє Україні за газ.

Продуктова війна з Росією триває вже восьмий рік

Продуктова війна з Росією триває вже восьмий рік

І хоч Україна офіційно не ввела продуктових санкцій проти Росії, прості українці оголосили російським товарам війну ще в березні цього року, коли Кремль анексував Крим. Бойкот російських товарів триває вже півроку. Проте в багатьох українських супермаркетах не поспішають відмовлятися від товарів із РФ, а іноді навіть маскують російські штрих-коди та етикетки.

Журналісти "Території обману" порахували, що за один раз покупок у супермаркеті всі українці накуповують російських товарів на 2,4 млрд гривень. Відповідно за ці гроші можна купити тисячу автоматів для тисячі російських десантників, одягнути усіх "путіновоїнів" у каски, бронежилети і форму. Крім того, коштів вистачить на десять новітніх танків, 20 нових БМП, п'ять гелікоптерів Мі-24 та два літаки-винищувачі. Ще лишається близько 65 млн грн на снаряди, гранати, кулі, гранатомети, кулемети і сухпайки.

Нагадаємо, Росія також веде торгівельну війну не лише з Україною, а й іншими країнами. Перші заборони були в 2005 році – після критики президента Польщі Леха Качинського проти Кремля Москва заборонила ввозити польське м'ясо. Польща через це втратила понад 1 млрд доларів.

У 2006-му Грузія на своїй території затримала чотирьох російських диверсантів. А вже через тиждень Кремль заборонив продавати в РФ "Боржомі" та всі без винятку грузинські вина.

У тому ж році росіяни заборонили молдавське вино, ризькі шпроти та білоруське молоко.

Цього ж року, у серпні, Росія розпочала масштабну торговельну війну вже проти майже всієї Європи, США та Австралії, ввівши продуктові санкції у відповідь на економічні обмеження цих країн, викликаних бажанням зупинити збройну агресію Москви проти України. Через продуктові санкції "голодні" росіяни ринулися скуповуватися у супермаркетах Фінляндії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація