"Російські" газопроводи в обхід України зменшать ціну української ГТС уп'ятеро – Коболєв

"Російські" газопроводи в обхід України зменшать ціну української ГТС уп'ятеро – Коболєв

Андрій Коболєв / Фото: УНІАН

Київ щороку недоотримуватиме близько двох мільярдів доларів.

Будівництво "російських" газопроводів, які з'єднають РФ із Європою в обхід України, завдасть Києву значних збитків. Зокрема, суттєво впаде транзит російського газу територією України, а це – недоотримання близько 2 млрд доларів щороку. Водночас вартість української газотранспортної системи впаде в майже п'ять разів.

Ідеться, зокрема, про будівництво газопроводів "Турецький потік" (дві гілки) та "Північний потік-2". Проекти лобіює російський "Газпром". Про це в ефірі каналу 3S.tv сказав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Зрозуміло, що будь-який актив коштує стільки, скільки за нього віддають у рамках чесної транзакції, або скільки він приносить своєму власнику. Багато в чому вартість ГТС України визначається тим, чи буде транзит нею після 2019 року. У разі реалізації проекту "Північний потік-2" і "Турецький потік" у форматі двох ліній, транзиту територією України не буде. Це зменшить вартість української ГТС приблизно разів у п'ять. Зараз ГТС приносить близько 2 млрд доларів на рік", – зазначив Коболєв, якого цитує УНІАН.

Україна наполягала і продовжує наполягати на політичній заангажованості обох проектів.

"Ці проекти мають дві мети. Перша – перемога над Україною в економічній війні. Друга мета – завоювання Східної Європи. Стара практика "розділяй і володарюй", – сказав керівник "Нафтогазу".

Коболєв наголосив, що Україна робить активні спроби довести європейським партнерам свою точку зору і переконати їх відмовитися від будівництва додаткових транспортувальних потужностей в обхід України. Одним із аргументів Києва є пропозиція спільно використовувати українську газотранспортну систему і разом заробляти на українському транзиті.

Нагадаємо, транзит російського газу до країн Європейського Союзу територією України за 2015 рік збільшився порівняно з 2014 роком на 8% – до 67,1 млрд куб. м. За підсумками 2016 року обсяг транзиту досягне 80 млрд куб. м. За січень-жовтень 2016-го транзит газу вже зріс на 20% – до 65,3 млрд куб. м.

Україна вже рік не купує газ напряму в Росії.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація