Російський держбанк знайшов покупця на свою "дочку" в Україні - ЗМІ

Російський держбанк знайшов покупця на свою "дочку" в Україні - ЗМІ

Фото: УНІАН

У прес-службі OTP Group повідомлення ЗМІ називають "чутками"

Російський "Внешэкономбанк" (ВЭБ) знайшов претендента на покупку своєї української дочки "Промінвестбанк".

Про це пише російське видання "Коммерсант" із посиланням на власні джерела.

Напередодні, 3 серпня, голова ВЭБ Сергій Горьков заявив про появу потенційного покупця на актив в Україні, але назви установи він не уточнив.

За даними видання, новим власником "Промінвестбанку" може стати угорська OTP Group, якій в Україні належить OTP Bank. За даними співрозмовників, переговори між угорською та російською сторонами нібито ведуться.

У прес-службі OTP Group зазначили, що не збирається "коментувати чутки", однак прагне розширити свій бізнес на тих територіях, де її ринкова частка мала.

На думку експертів, пропозиція росіян приваблива для обох сторін, тому Угорська банківська група може розширити свій бізнес на території України.

"Для угорців або іншого зовнішнього покупця, необтяженого санкціями і складними відносинами з Україною, покупка "Промінвестбанку" може бути логічним кроком у розширенні бізнесу", - зазначає банкір з топ-15 російських банків за активами.

Як зазначає старший аналітик агентства Moody's Investors Service Олександр Проклов, причина продажу "Промінвеста" зрозуміла, адже ВЭБ постійно змушений докапіталізовувати українську "дочку". Крім того, значна частина кредитного портфеля "Промінвестбанку" перебуває у позичальників зі східних регіонів України, тому повернення цих коштів під питанням.

Минулий рік "Промінвестбанк" завершив зі збитком у 12 млрд грн.

Нагадаємо, у 2009 році після перерахування на збільшення статутного капіталу банку коштів обсягом 1,1 млрд грн, державний російський "Внешэкономбанк" став власником контрольного пакету акцій "Промінвестбанку".

Варто зазначити, що до спостережної ради ВЭБу входить прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, помічник президента Росії Андрій Бєлоусов, міністр фінансів Росії Антон Сілуанов та інші. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація