Росію накрило "цунамі" погіршення кредитних рейтингів: прогнозують дефолт, рекордно "тікає" капітал

Росію накрило "цунамі" погіршення кредитних рейтингів: прогнозують дефолт, рекордно "тікає" капітал

Пропутінська Росія опинилася на останньому щабелі рейтингів, які вважаються інвестиційними / Фото: bbc.com

Економічні позиції РФ понизив уже третій міжнародний кредитний рейтинг.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило кредитний рейтинг Росії до рівня "Baa3". А це означає, що РФ "сповзла" на останній щабель рейтингу, який вважається інвестиційним.

При подальшому зниженні, яке може статися, згідно з негативним прогнозом Moody's, державні облігації опустяться до "спекулятивного" або "сміттєвого" рівня. Це вже означає, що інвесторам не рекомендується вкладати кошти в російську економіку. Про це пише slon.ru.

У Moody's назвали дві основні причини зниження рейтингу: вплив подешевшання нафти і рубля на економіку Росії, а також скорочення держрезервів через майбутні виплати за зовнішнім боргом російських банків і корпорацій.

Moody's - останнє з агентств "великої трійки", що знизило рейтинг Росії до порога "сміттєвого". Раніше Standard&Poor's і Fitch опустили оцінку російських держоблігацій до "BBB-" (відповідає "Baa3" у Moody's). Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв заявив, що зниження рейтингу країни до "сміттєвого" є дуже ймовірним.

На початку січня аналітики агентства Bloomberg помістили Росію на п'яте місце в переліку країн, в яких найбільш вірогідний дефолт.

Тим часом міжнародне рейтингове агентство Fitch на один щабель знизило рейтинги 30 російських фінансових інституцій, у тому числі "Внєшекономбанку" (ВЕБ), "Сбербанку", "Російського сільськогосподарського банку" (РСХБ), "Росбанку", "Росагролізингу" та "Газпромбанку". Про це пише Lenta.ru.

Раніше Fitch знизило рейтинги трьох держкомпаній РФ - довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) ГК "Автодор" і "Пошти Росії" до "ВВВ-" з "ВВВ" з негативним прогнозом і довгостроковий РДЕ Уральського федерального університету до "ВВ" з "ВВ+" також з негативним прогнозом.

Fitch 9 січня знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній і місцевій валюті Росії до "BBB-" з "BBB" з негативним прогнозом. Слідом за цим зниження рейтингів торкнулося 13 великих російських компаній: "Газпрому", "Газпромнафти", "Лукойлу", "Татнефті", "Новатека", "Уралкалія" "Атоменергопрому", "Російських залізниць", "Федеральної пасажирської компанії", ВАТ "ФСК ЄЕС", "Полюс золота", "Ростелекому", "Цивільних літаків Сухого".

Тим часом Центробанк РФ констатував, що відтік капіталу з Росії в 2014 році досяг рекордного рівня за останні 20 років - за весь час публікації статистики Центробанку РФ за цим показником. Про це пише ТАСС. Згідно з попередньою оцінкою Центробанку, з Росії в минулому році "втекло" 151 млрд 500 млн доларів. У кризу 2008-2009 років вивіз капіталу досягав 133 млрд 600 млн доларів (2008 рік) і 57,5 млрд доларів (2009 рік). Експерти вважають санкції основною причиною втечі капіталу, а внесок населення, яке міняло рублі на долари, за їхніми розрахунками, був мінімальним.

Експерти наголошують, що ризик дефолту Росії зріс через обвал нафти і рубля.

Повʼязані теми:

Наступна публікація