"Розсекретили" імена 250 політиків та чиновників, які живуть в елітних держдачах

"Розсекретили" імена 250 політиків та чиновників, які живуть в елітних держдачах

Елітна Конча-Заспа під Києвом / Фото: hrivna.info

До кінця року на утримання будинків в Конча-Заспі та Пуща-Водиці з бюджету витратять 38 мільйонів гривень.

Стали відомі імена 250 теперішніх і колишніх політиків та чиновників, які живуть в держдачах в елітних Конча-Заспі та Пуща-Водиці під Києвом.

Список "розсекретило" Державне управління справами на запит "Українських новин".

Попри заяви уряду про ліквідацію державних дач в цих елітних поселеннях все ж продовжують фінансувати в плановому обсязі обслуговування цих комплексів. До кінця року платники податків заплатять за комфортне проживання тут нинішніх і колишніх чиновників 38 млн грн. При цьому проживання одного чиновника в Конча-Заспі обходиться бюджету в 11,5 тис. грн щомісяця, а в Пуща-Водиці - у 23,4 тис. грн на місяць.

ДУСя надала список із 250 прізвищ з ініціалами тих, хто живе в елітних держдачах. Журналісти змогли ідентифікувати 208 із них. Найбільшою категорією серед них виявилися не чиновники, а нинішні та колишні судді Конституційного суду, а також члени ЦВК.

Фото: Українські новини

Фото: Українські новини

Фото: Українські новини

Довгожителів ще з радянських часів нарахували 25. У деяких будиночках просто живуть сім'ї колись видатних українських політиків, вчених, письменників і акторів, таких як Ігор Курас чи Богдан Ступка. Можна знайти тут екс-секретарів ЦК КПУ, екс-міністрів будматеріалів або торгівлі УРСР. У Конча-Заспі живуть перші українські прем'єр-міністри Вітольд Фокін та Віталій Масол.

21 особа з виявлених у списку - представники "колишньої" влади. При цьому частина з них точно не проживає сьогодні в цих котеджних селищах. Як, наприклад, екс-прем'єр Микола Азаров або екс-генпрокурор Віктор Пшонка.

У списку є Володимир Семиноженко, Раїса Богатирьова, Дмитро Табачник, Олександр Лавринович, Юрій Мельник, Оксана Білозір, Володимир Яцуба.

У Пуща-Водиці проживають екс-глава ДУСі Андрій Кравець та екс-глава КМДА Олександр Попов, а також колишній депутат і радник президента Віктор Слаута, екс-глава КРУ Петро Андрєєв і екс-заступник міністра оборони Олександр Олійник.

У Конча-Заспі - члени колишнього уряду Віктор Тихонов, Руслан Демченко і Михайло Кулиняк, а також екс-керівники морадміністрації Олексій Нагорний, Чернівецької ОДА Михайло Папієв, Держкомархіву Ольга Гінзбург, Держлісгоспу Микола Тимошенко. Тут же проживає президент Спілки адвокатів Лідія Ізовітова.

Не відстає від старожилів і нова влада. Так, у будинку № 22 Конча-Заспи живе новопризначений радник президента Порошенка Володимир Горбулін, а в будинку №80 – екс-начальник Управління держохорони, а нині міністр оборони Валерій Гелетей. Тут же оселився екс-радник Турчинова, а нині народний депутат від "Батьківщини" Руслан Лук'янчук.

Не залишилися без даху над головою і "вічний" керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук і глава Держкомстату Олександр Осауленко.

Маєтки в елітних поселеннях також мають екс-голова Луганської ОДА Михайло Болотських, нинішній посол України в Китаї Олег Дьомін.

На сьогоднішній день у держдачах проживають 11 депутатів з різних фракцій парламенту. Партію регіонів тут представляють Нестор Шуфрич, Анатолій Близнюк, Володимир Рибак, Микола Дем'янко, а також екс-регіонали Анатолій Кінах, Юлій Іоффе і Юрій Поляченко (колишній міністр охорони здоров'я).

Від "Батьківщини" в Конча-Заспу заселився Валерій Сушкевич. Від Компартії - Петро Симоненко та Адам Мартинюк. По сусідству живуть екс-голова Верховної Ради Володимир Литвин і Василь Петьовка.

Найбільш масове заселення держдач чиновниками відбувалося при президентах Леоніді Кучмі і Вікторі Ющенку. З тих часів тут живуть 32 нинішні мешканці, які останнім часом виявилися "не при справах".

Деякі з них залишають ці поселення, як Віктор Ющенко, який нещодавно залишив держдачу, або Леонід Кравчук, який зумів довести, що побудувався на землі, яка "вже належить не державі, а особисто йому".

По сусідству з колишнім будинком Ющенка живе колишній лідер Соцпартії Олександр Мороз.

У будинку №72 в Конча-Заспі як і раніше проживає Леонід Кучма. Поруч - Валерій Пустовойтенко, Віталій Дурдинець, Анатолій Зленко, Євген Марчук та Олександр Ткаченко. Всього за кілька кроків від екс-президента живе і екс-прем'єр Юхим Звягільський, який підписав постанову, що подарувала місцевим жителям "30-відсоткову" пільгу з оплати послуг цих комплексів.

Фото: Українські новини

З часів Ющенка тут залишилися Віра Ульянченко, Юрій Єхануров, Станіслав Сташевський, Іван Васюник, Іван Ткаленко, Микола Оніщук та Володимир Стельмах.

Багато в Конча-Заспі колишніх депутатів від БЮТ: Євген Шаго, Сергій Осика, Олександр Борзих і Анатолій Матвієнко. Є тут і представники старої "команди Лазаренка" Юрій Загородній та Олег Петров. Розбавляють їх компанію екс-міністр преси та інформації Микола Онуфрійчук і колишній глава Нацради з ТБ Борис Холод, а також колишній мер Києва Олександр Омельченко.

Чимало тут теперішніх і колишніх працівників ЦВК: Михайло Охендовський, Андрій Магера, Сергій Суярко, Броніслав Райковський, Олександр Чупахін, Ігор Жиденко, Олександр Копиленко, Сергій Дубовик, Володимир Шаповал, Анатолій Писаренко.

Будинки №11 і №46 в Пуща-Водиці сьогодні пустують, адже їхні мешканці втекли з України. Це - екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його заступник Ренат Кузьмін. Крім них, на держдачах живуть екс-генпрокурори Михайло Потебенько та Олександр Медведько, а також колишні заступники генпрокурора Віталій Щоткін, Тетяна Корнякова і Юрій Гайсинський.

Найпоширеніша категорія "аборигенів" елітних котеджних містечок - судді. Лише серед ідентифікованих жителів Конча-Заспи та Пуща-Водиці їх налічується 32.

У списках також значаться постійний секретар Юлії Тимошенко Михайло Лівінський та прес-секретар Марина Сорока.

Чимало серед мешканців елітних поселень керівників структурних підрозділів Кабміну часів Азарова. Проживають там і глава НДІ при клініці "Феофанія" Дмитро Дячук і екс-директор "Українського дому" Лариса Хоролець.

Нагадаємо, сьогодні керівник ДУСі заявив, що фінансування управління скоротять на п'яту частину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація