Що буде з гривнею, зарплатами, пенсійним віком та кредитом від МВФ. Відповіді від Гройсмана

Що буде з гривнею, зарплатами, пенсійним віком та кредитом від МВФ. Відповіді від Гройсмана

Фото: УНІАН

Прем'єр переконує, що Нацбанк утримає гривню від ще більшого падіння.

Нинішня нестабільність гривні на валютному ринку є сезонним явищем і Нацбанк має ресурси, аби втримати нацвалюту від ще більшого падіння. Тим часом більше українців забезпечать роботою та підвищенням зарплати. А ключовим завданням майбутньої пенсійної реформи є скорочення дефіциту Пенсійного фонду.

Про це сьогодні, 17 січня, під час візиту на Чернігівщину розповів прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає УНІАН.

КОЛИВАННЯ КУРСУ ГРИВНІ

"Я думаю, що коливання носять сезонний характер. Багато чинників тиску, курс збільшився за період часу, коли ділова активність зменшилася. Це закономірно. Але я розмовляв з головою Національного банку (Валерією Гонтаревою), і вона дуже чітко мене запевнила, що Нацбанк робить все для того, щоб не допустити спекулятивних коливань. Валютних резервів у країні достатньо, щоб ситуація була нормальною і курс залишався у прогнозних параметрах. Коливання припиняться", - запевнив Гройсман.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УКРАЇНЦІВ РОБОТОЮ ТА ЗАРПЛАТАМИ

"Робота і високі зарплати - це для нас пріоритет. А також освіта і можливість знайти своє місце в реальному секторі економіки", - сказав Гройсман.

Раніше глава уряду вже підкреслював, що підвищення зарплат українців у 2017 році є одним із ключових завдань Кабміну. Уряд вже заклав засади зростання промислового виробництва і розвитку індустріального потенціалу країни, які дозволять роботодавцям забезпечити зростання їхніх доходів. Однак, поряд з виробничим зростанням, необхідно забезпечити і зростання доходів найманих працівників.

Нагадаємо, від 1 січня 2017 року розмір мінімальної зарплати підвищили вдвічі – до 3,2 тис. грн. Додатковий обсяг витрат на забезпечення підвищення мінімальної зарплати, за оцінками уряду, становитиме 28 млрд грн. Крім того, з початку року набрали чинності законодавчі норми, якими серед іншого передбачається введення штрафу за виплату зарплат "у конверті" у розмірі 100 мінімальних заробітних плат, тобто 320 тис. грн.

Гройсман переконує, що підвищення мінімальної зарплати не впливає на коливання курсу гривні.

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

"Нам треба розібратися з пенсійною системою і зробити все, щоб підвищити пенсії. Немає іншого варіанту - люди живуть за межею бідності. І наше завдання - віднайти резерви і віддати належне людям. І зараз йдеться про зміну пенсійної системи, яка призведе до зменшення дефіциту Пенсійного фонду. Ми такі кроки вже робимо. Детінізація, підвищення зарплати дають такі можливості (зменшення дефіциту бюджету Пенсійного фонду)", - пояснив Гройсман.

Прем'єр також прокоментував можливість підвищення пенсійного віку.

"Я чую деякі прогнози (про підвищення пенсійного віку), це розмови ні про що. Намагалися розхитати країну через тарифи - не вийшло. Шукають щось ще, зокрема пенсійний вік, щоб залякати людей. Але я хочу запевнити, що ми не зробимо нічого поганого стосовно громадян. Кожен наш крок буде пропущений через серце з розумінням того, як живе громадянин. Ми будемо чесно вести діалог з суспільством", - заявив глава уряду.

КРЕДИТ ВІД МВФ

Україна продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом щодо отримання чергового траншу кредиту в розмірі 1 млрд доларів. Проте дата засідання Ради директорів МВФ, де мають ухвалити остаточне рішення, ще не визначена. Перед цим ще мають узгодити оновлений меморандум про співпрацю.

"Ми в постійному діалозі з МВФ. Мінфін веде переговори. Але такої поки що немає", - сказав Гройсман.

Тим часом інформація про можливі нові пункти та завдання для України від МВФ уже просочилася в ЗМІ. Там є і пункти про підвищення пенсійного віку – в уряді це категорично заперечують.

Повʼязані теми:

Наступна публікація