Що готує українцям уже окроплений кров'ю держбюджет-2016 та чи можливий компроміс

Що готує українцям уже окроплений кров'ю держбюджет-2016 та чи можливий компроміс

Аграрії встановили 17 грудня біля парламенту закривавлені голови корів, протестуючи проти урядової податкової реформи / Фото: УНІАН

Парламент розгляне проекти держбюджету та податкової реформи 22 грудня.

Україна не буде виплачувати 3 млрд доларів боргу Росії. Уряд не погодився пропонувати Москві якісь інші умови, ніж іншим своїм кредиторам, і готується до суду. Та незважаючи на відмову платити офіційний борг, як сказав МВФ, на продовження кредитування це не вплине. Вплинути може кошторис на держбюджет і нові податки, які Верховна Рада буде обговорювати післязавтра, 22 грудня, – люди зацікавлені уже окропили кров'ю. Цього разу – телячою.

Свіжозрубані голови худоби принесли під стіни Верховної Ради розлючені фермери, ідеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень. Саме така моторошна доля, вважають ініціатори, чекає все поголів'я, якщо парламент ухвалить бюджет з податками, які потрапили в руки депутатів. Там передбачали скасувати пільги і спеціальний режим оподаткування.

Від початку року поголів'я худобу зменшилося на 11%, говорить президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Селяни переконані, що їхні 40 центів у кожному доларі, що заробила Україна, – надто важлива річ для експериментів. І просять, аби зміни не торкалися їх принаймні ще рік.

Та новацій у бюджеті значно більше. І його представлення в парламенті стало випробуванням для Мінфіну. Головна претензія – проект бюджету і зміни податків внесли надто пізно, мало часу для детального вивчення, щоб не наробити помилок.

Утім поля для маневру в уряду майже немає. Економіка бідна. Частина промисловості – назавжди втрачена на Донбасі. А платити пенсії та зарплати бюджетникам – потрібно. У бюджеті – діра, залатати яку можна тільки співпрацею з Міжнародним валютним фондом. А МВФ уже попередив депутатів, що неузгоджений з ним бюджет – це ризик для подальшої співпраці.

Зараз усі шукають, як домовитись, аби "і вовки були ситі, і вівці чи то корови залишились живими". Наступного тижня має з'явитися якийсь варіант компромісу. І тільки тоді стане відомо, як виглядатиме спільний гаманець українців. Наразі ясно тільки одне – дірка в ньому не має збільшитись від запланованих 3,7%.

Україна не буде виплачувати 3 мільярди боргу Росії

Україна не буде виплачувати 3 мільярди боргу Росії

Тим часом прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розповів, коли в Україні розпочнеться справжня боротьба з корупцією.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація