Що чекає на гаманці українців. Економічний прогноз від Нацбанку на два роки

Що чекає на гаманці українців. Економічний прогноз від Нацбанку на два роки

Фото: Сайт міста Добропілля

НБУ сподівається на деескалацію війни на Донбасі, співпрацю з МВФ та зростання цін на світових товарних ринках.

За підсумками 2016 року споживча інфляція в Україні становитиме 12%, а в 2017-му – 8%.

Такий прогноз зберіг Нацбанк, "незважаючи на те, що у першому кварталі зниження інфляції відбувалося швидше, ніж прогнозувалося в січні. Такі прогнози інфляції відповідають цілям монетарної політики Національного банку".

"Незмінність прогнозу пов'язана насамперед з тим, що більшість факторів, які сприяли стрімкому уповільненню інфляції у січні-березні 2016 року, мають короткостроковий характер, і їхній вплив буде нівельовано в наступних періодах. Також повернення показника інфляції до цільових значень буде підтримане зростанням цін на світових товарних ринках", - пояснили в НБУ.

Експерти регулятора переконують, що в 2016 році економіка України відновить зростання.

"Реальний ВВП вже за результатами першого кварталу продемонструє приріст у річному вимірі, хоч і незначний. У цілому за рік Національний банк вважає за доцільне залишити прогноз економічного зростання на рівні 1,1%. З одного боку, очікування Національного банку щодо динаміки цін на світових товарних ринках покращилися. З іншого боку, сприятливий вплив цього фактору може бути нівельований погіршенням ділових очікувань та настроїв інвесторів у разі затримки з відновленням співпраці з Міжнародним валютним фондом".

Такі цифри в НБУ передбачили для базового сценарію, який вважають найбільш ймовірним.

"У його основі лежать припущення, що ситуація на Сході країни не погіршуватиметься, співпраця з МВФ продовжиться, ціни на світових товарних ринках зростатимуть протягом прогнозного горизонту", - зазначили в Нацбанку.

Раніше НБУ розгледів покращення в економіці й уперше за півроку знизив облікову ставку.

Інфляційний звіт НБУ за квітень 2016 року from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація