Семимильними кроками: на скільки за два роки підвищились тарифи на ЖКГ

Семимильними кроками: на скільки за два роки підвищились тарифи на ЖКГ

Фото: torange.biz

Водночас заборгованість швидко зростає.

Нові тарифи буквально приголомшили українців. Розмови про те, скільки тепер доведеться платити, і, головне, чи буде субсидія, не вщухають.

Як нагадується у сюжеті "Сніданку з 1+1", з 1 липня на українців чекає чергове подорожчання. Тарифи на тепло і гарячу воду зростуть від 75% до 90%, адже конкретні цифри залежать від постачальника послуг. Наприклад, у Києві замість 41 гривні за кубометр води доведеться платити вже 78 гривень. За опалення у будинках без лічильника тепла братимуть 31 гривню за квадратний метр площі. Якщо лічильник є, кожна гігакалорія тепла, яка досі коштувала киянам 657 грн, тепер обійдеться у 1345 грн.

Таке підвищення тарифів є далеко не першим в Україні. За два останні роки ціни на газ підвищилися у шість разів. Світло подорожчало втричі. Гаряча вода і опалення стали дорожчими у чотири рази.

Тим, кому нові тарифи виявляться, не по кишені, уряд обіцяє допомогти субсидіями. Її розмір за рік виріс у чотири рази, звітують в уряді. Щоправда, тепер є одна умова: доведеться обирати між оформленням субсидії та отриманням пільг, тому що одночасно отримувати і пільгу, і субсидію не можна.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк не виключив, що у 2017 році за відсутності реформ витрати держави на компенсації на житлово-комунальні субсидії можуть зрости до рекордного показника – 3,8% ВВП. При цьому загальна сума заборгованості тільки в Києві становить 2,49 млрд грн.

Як на захмарних тарифах на опалення і гарячу воду наживатимуться так звані ЛНР та ДНР

Як на захмарних тарифах на опалення і гарячу воду наживатимуться так звані ЛНР та ДНР

Повʼязані теми:

Наступна публікація