"Схема Онищенка". У НАБУ розкрутили заплутані махінації з "відмивання" трьох мільярдів гривень

"Схема Онищенка". У НАБУ розкрутили заплутані махінації з "відмивання" трьох мільярдів гривень

Фото: УНІАН

Підконтрольні нардепу підприємства купували газ в "Укргазвидобування" за заниженою ціною.

Фіктивні компанії, які підконтрольні народному депутату, члену депутатської групи "Воля народу" Олександру Онищенку, "відмили" понад 1,6 млрд грн. Гроші вони отримували від перепродажу газу, який купували на біржових торгах через інші підприємства в державного ПАТ "Укргазвидобування". Ще 1,3 млрд грн – несплачена до держбюджету рента за користування надрами.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України, яке оприлюднило детальну схему розкрадання коштів компаніями під час спільної діяльності з "Укргазвидобуванням".

Зокрема, йдеться про те, що газ ці підприємства купували в держкомпанії за 2640 грн за тисячу кубометрів. Ринкова ж його вартість становила 7057,51 грн. А перепродавали блакитне паливо вже за 6,9 тис. грн за тисячу кубометрів.

Крім того, НАБУ наголошує, що три товариства – "КарпатНадраІнвест", "Надра Геоцентр" та "Хас" – під час спільної діяльності з "Укргазвидобуванням" не сплатили до держбюджету понад 1,3 млрд грн рентної плати за користування надрами (розстрочено за рішенням Державної фіскальної служби).

Фото: НАБУ

Нагадаємо, НАБУ офіційно звернулося до Верховної Ради щодо зняття з Онищенка депутатської недоторканності. У парламенті з питанням не поспішають – розглянуть питання протягом десяти днів. Тим часом Онищенка вже немає в Україні – в НАБУ стверджують, що він перебуває біля французької Ніцци. У Генпрокуратурі пояснили, що суд може розглянути справу нардепа заочно.

Верховна Рада не розглянула подання на арешт Онищенка

Верховна Рада не розглянула подання на арешт Онищенка

Повʼязані теми:

Наступна публікація