Шкільним вчителям підвищили зарплати в півтора разу. Скільки грошей тепер отримуватимуть

Шкільним вчителям підвищили зарплати в півтора разу. Скільки грошей тепер отримуватимуть

Фото: Сніданок з 1+1

Педпрацівникам дитсадків та профтехучилищ зарплати підвищать на 20%.

Українські вчителі шкіл отримають підвищені на 50% зарплати за січень.

"Посадовий оклад вчителя буде орієнтовно 3,5 тисячі гривень. Плюс є ще надбавки. Тобто зарплата мінімально без надбавок може становити 3280 гривень. Якщо з надбавками - то 4200-4800 гривень для вчителя без категорії. Якщо говоримо про вчителя вищої категорії, то він мав усередньому оплату праці на рівні 4200 гривень. Тепер матиме 6,5 тисячі гривень. Але все одно це замало. Наприклад, у проекті закону "Про освіту" ми визначили поріг вчительської зарплати - посадовий оклад становить на рівні трьох мінімальних зарплат. Це гарантує позиціонування вчителя в середньому класі. Звичайно, що до цього ще потрібно прагнути, іти. Але є бюджетні можливості", - сказала в ефірі програми "Сніданок з "1+1" міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона уточнила, що зарплати в півтора разу нині підвищують лише вчителям шкіл. Педагогічні працівники інших навчальних закладів – дитсадків та профтехучилищ – подібну надбавку нині не отримають, а лише від 1 вересня 2017-го. Проте їхня зарплата все ж зросте на 20%, адже від 1 січня 2017-го зріс розмір мінімальної зарплати до 3,2 тис. грн. Міністр говорить, що органи місцевого самоврядування можуть уже зараз підвищити зарплати педпрацівникам дитсадків та профтехучилищ, не чекаючи вересня. Звісно, якщо для цього в місцевих бюджетах знайдуть кошти.

Навіть після перегляду вчительських зарплат, заробіток українських педагогів – один із найнижчих у світі. Так, польські колеги в перерахунку на українську валюту отримують щонайменше 12,5 тис. грн на місяць. Чеські вчителі мають 23 тис. грн, а французькі – 69 тис. грн.

Слід зазначити, що цьогорічне підвищення зарплат українським вчителям – найсуттєвіше за останні роки.

Скільки коштує праця педагога: досвід України й світу

Скільки коштує праця педагога: досвід України й світу

Міністр освіти України Лілія Гриневич - про підвищення зарплат для педагогів у 2017 році

Міністр освіти України Лілія Гриневич - про підвищення зарплат для педагогів у 2017 році

Повʼязані теми:

Наступна публікація