"Сидять, як упирі". Яценюк звинуватив чотири фірми у спробах зриву тендерів на харчування армії

"Сидять, як упирі". Яценюк звинуватив чотири фірми у спробах зриву тендерів на харчування армії

Арсеній Яценюк / Фото: УНІАН

Вони прагнуть зобов'язати Міноборони подовжити угоди з ними.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк звинувачує чотири компанії у спробах заблокувати тендер на закупівлю харчування українській армії.

Про це він сказавна засіданні Кабміну сьогодні, 2 березня, передає Українська правда.

Він зауважив, що Міноборони провело експеримент з харчуванням у двох частинах в Одесі та Львові. Внаслідок тендер вперше в історії України виграла компанія з міжнародною репутацією – МЕТRO, яка відтепер буде постачати продукти харчування для ЗСУ на 30% дешевше, ніж пропонували інші претенденти.

Після цього, за його словами, Міноборони захотіло поширити цю практику на решту військових частин і провести відкритий тендер.

"Чотири компанії впродовж останніх 10 років сидять, як упирі, на держзакупівлях, завищують ціни, надають неякісні послуги. Зараз вони розпочали кампанію, щоб зірвати тендер на загальну вартість 3,5 мільярда гривень", - заявив Яценюк.

"Додумались навіть до того, що пішли в парламент і намагались прийняти закон, який би зобов'язав Міноборони продовжити контракти на харчування з цими компаніями. Завдяки позиції парламенту це було заблоковано", - розповів він.

Після цього, за словами прем'єра, згадані компанії пішли іншим шляхом, щоб зірвати тендери Міноборони.

"Умисно вкидають десятки компаній, пов'язані з цими корумпованими компаніями, які хочуть сидіти на постачаннях Міноборони. Хочуть зірвати тендер і зобов'язати Міноборони продовжити угоди", - наголосив прем'єр.

"Я не допущу того, щоб компанії, які ще годували російський Чорноморський флот, далі висосували гроші з бюджету", - додав він.

Яценюк доручив Мінекономіки, Міноборони, МВС, СБУ, ДФС до кінця дня продумати, як не дати зірвати тендери для армії.

"Якщо будуть доведені факти умисного зволікання і зупинки тендерних процедур - розпочати кримінальні провадження по відношенню як до посадових осіб, так і до компаній, які хочуть зірвати харчування української армії і "протягнути" корумповану схему", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що пілотний проект змін у харчуванні української армії заощадить близько третини коштів держави і водночас значно розширить асортимент їжі для солдатів. Досягти цього вдалося завдяки відкритому електронному тендеру. На ньому перемогла міжнародна компанія зі світовим ім'ям- METRO Cash&Carry.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація