Сорос розкритикував "сонну" Європу і порадив, як урятувати економіку України

Сорос розкритикував "сонну" Європу і порадив, як урятувати економіку України

Сорос нарікає на "сонну" Європу, яка повинна допомогти Україні / Фото: Getty Images

Одним із найбільших розплідників корупції у державі мільярдер назвав "Нафтогаз".

Економіку України потрібно рятувати не лише глобальними реформами, викоріненням корупції, а ще й фінансовою підтримкою міжнародних донорів. І першою на допомогу Україні має прийти Європа.

Таку думку в колонці "Просинайся, Європо!" для видання The New York Review of books висловив американський мільярдер, 24-й номер у списку найбагатших людей світу за версією Bloomberg зі статком у 26 млрд доларів Джордж Сорос. В аналітичній статті він засуджує неспроможність Заходу протидіяти агресивній політиці Росії по відношенню до України, а також наводить ймовірні апокаліптичні прогнози, до яких наслідків може привести така нерішучість.

Сорос відзначає про разючі зміни, що сталися в Україні за останнє десятиліття. Пише, що "народилася нова Україна". І нагадав, що він заснував свій фонд в Україні ще в 1990 році, до того, як вона стала незалежною. Часто бував тут у ті роки, і дуже рідко – з 2004 по 2014 роки.

"Я одразу ж був вражений величезним поліпшенням зрілості та досвіду протягом цього часу, як у моєму фонді, так і в громадянському суспільстві в цілому. В даний час громадянська і політична ангажованість тут, ймовірно, вища, ніж в іншому місці в Європі. Люди довели свою готовність пожертвувати своїм життям заради своєї країни. Це приховані сильні сторони нової України, які забувають на Заході", - наголосив Сорос.

Водночас мільярдер наголошує, що поки не все європейське суспільство усвідомлює, що напад Росії на Україну – це непрямий напад на Євросоюз. І нагадав катастрофу 17 липня цього року на Донеччині, коли бойовики збили літак Малайзійських авіаліній із 298 людьми на борту, серед яких було чимало європейців. Саме ця катастрофа змусила європейців змінювати своє ставлення до агресії Росії проти України і взагалі звертати на неї увагу.

"Усі наявні ресурси повинні бути залучені до роботи у військових діях, навіть якщо це призведе до бюджетного дефіциту. Крихкість нової України робить амбівалентність Заходу все більш небезпечною. Не тільки виживання нової України, але майбутнє НАТО і самого Європейського Союзу перебувають у небезпеці. У відсутності єдиного опору нереалістично очікувати, що Путін зупиниться на Україні і не захоче ділити Європу, аби домінувала Росія", - наголошує Сорос.

Мільярдер радить Європі не лише вводити проти Росії санкції, які бумерангом повертаються по тому ж ЄС, а в першу чергу допомагати Україні захищати себе від російської агресії.

"Нова Україна має політичну волю і хоче захищати Європу від російської агресії та брати участь у радикальних структурних реформах. Щоб зберегти і зміцнити цю волю, Україні необхідно отримувати адекватну допомогу від своїх прихильників. Без неї не буде результатів, а надія перетвориться в розпач. Розчарування вже почалися після того, як Україна зазнала воєнної поразки і не отримала зброю, яка необхідна, щоб захистити себе", - дорікає Сорос.

Водночас, на його переконання, Європа має допомогти Україні фінансово.

"У своїй останній доповіді на початку вересня Міжнародний валютний фонд оцінив, що в гіршому випадку Україні буде потрібна додаткова підтримка в 19 мільярдів доларів. Із того часу умови погіршилися. Після українських виборів МВФ буде потрібно визначитися із базовими прогнозами на основі консультацій з урядом України. МВФ повинен забезпечити негайну грошову "ін'єкцію" (Україні) в розмірі щонайменше 20 мільярдів доларів та пообіцяти дати ще, якщо буде потрібно. Партнери України мають забезпечити додаткове фінансування програми МВФ на свій власний ризик, у відповідності зі стандартною практикою", - радить Сорос.

Із цих грошей він пропонує 4 млрд доларів витратити на погашення різних кредитів, по 2 млрд – на ремонт шахт на Донбасі та на закупівлю додаткового газу на зиму. А решта – на поповнення золотовалютних резервів Нацбанку.

А щоб полегшити кредитні тягарі України, Сорос пропонує Європі, США, Європейському банку реконструкції та розвитку, Світовому банку та іншим міжнародним фінансовим донорам "перекупити" їх, у тому числі облігаціями, як це свого часу зробили США в 1980-х, допомігши Латинській Америці вийти з боргової ями.

"Такий обмін матиме кілька важливих переваг. Однією з них є те, що протягом наступних двох чи трьох критичних років, уряд (України) міг би використовувати значно менше своїх мізерних валютних запасів, аби погасити власникам облігацій. Гроші можуть бути використані для інших нагальних потреб", - радить мільярдер.

Водночас фінансова стабільність врятує Україну від дефолту, перестане "тікати" з країни капітал, підуть інвестиції, "оживе" банківська система (в Україні чимало банків мають іноземний капітал).

"Українська державна компанія "Нафтогаз" - це чорна діра в бюджеті й основне джерело корупції. "Нафтогаз" нині продає газ населенню по 47 доларів за тисячу кубометрів, у той час як сам купує його по 380 доларів. У даний час люди не можуть впливати на температуру в своїх квартирах. Корінна перебудова всієї системи "Нафтогазу" може забезпечити зниження споживання газу домогосподарствами, принаймні в два рази, і повністю усунути залежність України від російського газу. Населення повинне платити за газ ринкову ціну. Перший крок – встановити лічильники в квартирах, а другий – виплата грошових субсидій малозабезпеченим громадянам", - пише Сорос.

Мільярдер стверджує, що в Україні є воля втілити реформи, до влади прийшла сильна команда менеджерів, але завдання – надзвичайно складне. Світовий банк, Європейський інвестиційний банк та інші міжнародні структури, переконаний Сорос, повинні спонсорувати (10 мільярдів доларів) команду розробників проекту реформ в Україні, до якої б увійшли як українські, так і міжнародні експерти.

"Це - час для Європейського союзу, щоб критично поглянути на себе. У ЄС щось іде неправильно, а путінська Росія може бути настільки успішною навіть у короткостроковій перспективі. Бюрократія ЄС більше не має монополії на владу, але цього замало, щоб пишатися. Слід навчитися бути більш згуртованими, гнучкими та ефективними. І самі європейці повинні уважно подивитися на нову Україну. Це може допомогти їм повернути первісний дух, який привів до створення Європейського союзу. ЄС врятує себе, якщо врятує Україну", - підкреслив Сорос.

Нагадаємо, Путіну влаштували дипломатичний "карантин" у Європі.

МВФ закликав держави-донори продумати додаткову фіндопомогу Україні

МВФ закликав держави-донори продумати додаткову фіндопомогу Україні

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація