Стало відомо, як МВФ радить Україні реформувати податки

Стало відомо, як МВФ радить Україні реформувати податки

Фото: Getty Images

Серед рекомендацій - зниження ставки єдиного соціального внеску.

Міжнародний валютний фонд рекомендує Україні знизити ставку Єдиного соціального внеску (ЄСВ), реформувати спрощену систему оподаткування і підвищити акцизи на алкоголь і тютюн.

Це випливає зі звіту місії податково-бюджетного Департаменту МВФ, яка перебувала в Україні з 20 липня по 1 серпня 2015 року. Звіт є в розпорядженні ТСН.ua.

Єдиний соціальний внесок

МВФ рекомендує скоротити Єдиний соціальний внесок, але робити це в комплексі з реформою єдиного оподаткування. МВФ рекомендує залишити прогресивну шкалу ПДФО і знизити ЄСВ до 28%.

При цьому пропонується розглянути можливість зменшення внесків поступово. Щоб заповнити втрати в бюджет, МВФ рекомендує знайти компенсуючі заходи, перш за все, за рахунок непрямих податків і податку на майно.

Також МВФ пропонує усунути горизонтальну нерівність між працівниками і підприємцями.

Спрощена система оподаткування

МВФ рекомендує виключити юридичні особи та платників ПДВ зі спрощеної системи оподаткування. При цьому залишити пільгову низьку ставку тільки для першої групи підприємців-фізичних осіб, дохід яких становить до 300 тис. грн. на рік.

МВФ рекомендує об'єднати групи 2 і 3 і обкладати їх на загальних податкових ставках. Для них оподатковувана база розраховується шляхом касового методу: доходи мінус витрати, а з різниці сплачується ПДФО та ЄСВ. При цьому верхню межу цієї групи встановити на рівні 2 млн грн на рік. На цьому ж рівні пропонується встановити поріг по обсягу оподатковуваних операцій для обов'язкової реєстрації платником ПДВ.

Збільшити акцизи

МВФ пропонує суттєво збільшити акцизи на алкогольні напої, стягувати акциз в точці першого продажу етилового спирту, продовжувати збільшувати акцизи на тютюнові вироби до рівня стандартів ЄС.

Відзначимо, що чергові транші кредиту, третій і четвертий – по 1,7 млрд доларів кожен, від Міжнародного валютного фонду Україна може отримати одночасно на початку 2016 року. Проте перед тим експерти МВФ перевірять держбюджет-2016 та ухвалені парламентом зміни до податкового законодавства на відповідність меморандуму про співпрацю.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація