Стартувало електронне декларування доходів чиновників. Як працює система

Стартувало електронне декларування доходів чиновників. Як працює система

Фото: Reuters

За приховування статків передбачені штраф, конфіскація майна чи позбавлення волі.

Сьогодні, 15 серпня, стартувало електронне декларування доходів українських чиновників. Протягом 60 днів урядовці, депутати, судді, прокурори та слідчі повинні заповнити електронні звіти. І внести туди свої статки та статки своїх родичів.

Що це за документ та чи вірять у нього українці, ідеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький один із перших заповнив електронну декларацію про доходи чиновників у тестовому режимі. Вніс відповіді на десятки запитань: на скільки збагатів за останній рік, де і з ким проживає, яке майно має.

"У 2016 році я оформив спадщину на квартиру, в якій проживаю. Плюс відкрию таємницю – продав машину, яка була в декларації, бо була не нова", – пояснює Холодницький.

Нерухомість, автівки, гроші на рахунках і в готівці, коштовні прикраси, картини, подарунки, одяг, вартістю понад 60 тис. грн. Усе це посадовцям тепер треба вказувати в онлайн-декларації, яка починає працювати вже сьогодні. На думку її розробників, документ допоможе виявити серед чиновників корупціонерів.

Електронні звіти посадовців допоможуть борцям із корупцією проаналізувати, чи збігаються доходи чиновників та їхніх родичів із витратами. Тож, невідповідне розкішне життя може стати приводом для слідства, за яким міру покарання буде обирати суд. Хоча в миттєвий успіх навіть самі розробники не вірять: "Знаючи систему судочинства в Україні, ми не очікуємо, що найближчим часом будуть якісь мегагучні справи".

Проте сподіваються, що така фінасова публічність допоможе очистити владу в майбутньому.

Покаранням за приховування будуть штраф від 17 тис. грн або конфіскація майна, чи навіть позбавлення волі до двох років.

Відкриті декларації чиновників – одна з вимог до України від представників Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду. Втім, електронних звітів чекають від посадовців і звичайні українці. Щоправда, поки що мало вірять у їхню ефективність.

До 13 жовтня заповнити електронні декларації повинні президент, урядовці, судді, прокурори, слідчі та голови облдержадміністрацій. Загалом, близько 50 тисяч високопосадовців. А вже з нового року свої статки мають оприлюднити й усі інші держслужбовці.

Електронні декларації чиновники подаватимуть через сайт Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Секрети розкішного життя: стартує електронне декларування доходів українських чиновників

Секрети розкішного життя: стартує електронне декларування доходів українських чиновників

Повʼязані теми:

Наступна публікація