Старт великої приватизації. Стали відомі подробиці продажу Одеського припортового заводу

Старт великої приватизації. Стали відомі подробиці продажу Одеського припортового заводу

Фото: Reuters

Стартова ціна продажу – майже 13,2 мільярда гривень.

Конкурс із приватизації державного пакета акцій ПАТ "Одеський припортовий завод" призначили на 26 липня. Закрити операцію планують у серпні, а кошти до держбюджету сподіваються отримати до вересня.

Про це в інтерв'ю "Деловой столице" розповів голова Фонду держмайна України Ігор Білоус.

Стартова ціна підприємства – 13 млрд 175 млн грн. Аукціон відбудеться, якщо будуть подані щонайменше дві заявки. До того ж, одна з них має бути від іноземного інвестора. Про це йдеться в умовах, які затвердив Кабмін.

Попередній уряд Яценюка планував продати підприємство за вдвічі вищою стартовою ціною – за мільярд доларів. Зниження вартості Білоус пояснив тим, що під час оцінки заводу врахували чимало факторів.

"Політики дозволяють собі озвучувати цифри, не підкріплені розрахунками. Офіційно озвучена ціна на завод визначена шляхом незалежної експертної оцінки станом активів, ринку і прогнозів на 31 січня цього року. Оцінювач, компанія "Увекон", обраний на відкритому конкурсі, а сама оцінка проводилася за новою методикою, яка відображає всі західні стандарти. Свої розрахунки проводив і наш радник з приватизації ОПЗ – швейцарський банк UBS. Ніде правди діти, діапазон оцінки був досить великий. Тому при затвердженні ціни були враховані багато обставин. Щоб побудувати аналогічний завод, знадобиться вкласти близько 1,5 млрд доларів. Але подібні заводи в основному будують там, де є газові родовища і собівартість газу дуже низька, чого не скажеш про ситуацію в Україні. Не потрібно забувати і про те, що і світова кон'юнктура (надлишок аміаку в першу чергу), і ситуація в галузі навіть у минулому і нинішньому роках дуже сильно відрізняється, що, безумовно, позначається і на вартості профільних активів", – зазначив Білоус.

Ще одна обставина, що впливає на вартість, – визнаний борг ОПЗ за поставлений у 2013 році природний газ перед Ostchem Holding Limited (входить в Group DF Дмитра Фірташа) в розмірі 193 млн доларів без урахування штрафних санкцій, які поки не підтверджені в суді.

"Саме тому західні радники наполягали на нижньому ціновому межі, а ми відстоювали верхній. Запропонована нами цифра, заснована на оцінці, в результаті й була зафіксована офіційно", – пояснив очільник Фонду держмайна.

На Одеський припортовий завод уже претендують близько десяти інвесторів.

"ОПЗ – дуже привабливий актив. І охочих його купити завжди було чимало. Це об'єкт з дуже вигідним розташуванням, це єдиний транспортний шлях для російського аміаку. Більш того, для всього світового ринку аміаку і карбоміду одним з основних критеріїв при визначенні цінових параметрів є відправка з порту "Південний". Звичайно, запропонувавши до продажу завод, наприклад, за 300 млн доларів, ми залучили б більше інвесторів. Але наша мета – пошук якісного інвестора", – зазначив Білоус.

Поки серед потенційних покупців – тільки західні компанії.

"І не просто західні компанії, а мають хороші позиції на світовому ринку добрив. ЄБРР підтримує приватизаційний процес, обіцяв допомогти покупцеві борговим фінансуванням, а можливо, навіть купити міноритарний пакет. Варіанти обговорюються", – розповів голова Фонду держмайна.

Раніше Фонд держмайна оприлюднив перелік із 450 об'єктів, які готують до приватизації.

Повʼязані теми:

Наступна публікація