Суд у Швеції виніс рішення у справі ЮКОСа на користь Росії

Суд у Швеції виніс рішення у справі ЮКОСа на користь Росії

Підсудність спору обгрунтовувалася двосторонньою угодою між Іспанією і СРСР про захист і заохочення інвестицій від 1990 року / Фото: Getty Images

Іспанська сторона може оскаржити рішення апеляційного суду до 15 лютого.

Апеляційний суд Швеції задовольнив скаргу Росії у справі з іспанськими інвестфондами, які являлися держателями американських депозитарних розписок на акції ЮКОСа.

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Апеляція визнала, що у арбітражного інституту торгової палати Стокгольма, який в липні 2012 року задовольнив позов фондів і стягнув з РФ 2 млн доларів і відсотки, не було компетенції розглядати цей спір. У 2007 році після визнання ЮКОСа банкрутом і розпродажу його активів сім іспанських фондів пред'явили позов до Стокгольмського арбітражу, посилаючись на експропріацію нафтокомпанії державою і вимагаючи виплати компенсації за свої інвестиції.

Підсудність спору обгрунтовувалася двосторонньою угодою між Іспанією і СРСР про захист і заохочення інвестицій від 1990 року. Арбітраж прийняв до розгляду позов від чотирьох фондів і визнав свою компетенцію по спору.

На думку шведського апеляційного суду, двостороння угода дозволяла розглядати в арбітражі Стокгольма тільки суперечки про розмір і порядок виплати компенсації, інші питання (факт інвестування та експропріації компанії) іспансько-радянською угодою не охоплювалися, виходячи з її буквального тлумачення.

Іспанська сторона може оскаржити рішення апеляційного суду до 15 лютого.

У середині червня 2015 суди в Бельгії та Франції наклали арешт на низку російських активів. Це було зроблено в рамках виконання рішення за позовами трьох компаній (Hulley Enterprises, Yukos Universal Limited і Veteran Petroleum Ltd), що представляють інтереси колишніх власників паперів ЮКОСа. Частина рахунків у Бельгії була згодом розблокована, однак Москва офіційно висловила протест і заявила про намір оскаржити арешти своєї власності в судовому порядку.

У липні 2014 Третейський суд у Гаазі визнав, що Росія порушувала Енергетичну хартію і фактично конфіскувала активи ЮКОСа. Він задовольнив позов колишніх акціонерів нафтової компанії і зобов'язав Москву виплатити їм 500 мільйонів доларів як відшкодування збитку.

Російська компанія ЮКОС існувала з 1993 по 2007 рік. 1 серпня 2006-го вона була визнана банкрутом за заявою синдикату іноземних банків, яким заборгувала близько 500 мільйонів доларів. Потім цей борг викупила "Роснефть". Протягом 2007 року майно ЮКОСа продавалося на аукціонах з метою покриття боргів. 21 листопада 2007-о компанія була ліквідована.

Нагадаємо, що раніше йшлося про те, що скарги РФ на вердикт щодо ЮКОСа розглянуть в лютому.

Раніше в грудні Слідчий комітет Росії заявив про намір перевірити законність придбання акцій ЮКОСа іноземними компаніями, які намагаються стягнути з країни 50 мільярдів доларів.

Додамо, що США вручили РФ повістку до суду у справі ЮКОСа.

Британія та США можуть заморозити російські активи через справу ЮКОСа

Британія та США можуть заморозити російські активи через справу ЮКОСа

Повʼязані теми:

Наступна публікація