Суддя Вищого спецсуду вирішила приховати в декларації квартири й фірми сім'ї

Суддя Вищого спецсуду вирішила приховати в декларації квартири й фірми сім'ї

Суддя Вищого спецсуду вирішила приховати в декларації квартири й фірми сім'ї

Таміла Писана (справа)

Чоловік судді у 2005-2008 рр. став власником трьох двокімнатних квартир.

Суддя Вищого спецсуду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Таміла Писана у своїй декларації за минулий рік не надала жодних даних щодо доходів та майно членів своєї сім'ї. Однак вони, згідно з даними  Держреєстру речових прав на нерухоме майно і ЄДРПОУ, минулого року володіли 5 квартирами та мали внески до статутного капіталу у двох фірмах, пише видання "Наші гроші".

Згідно з декларацією Писаної за 2015 рік, її сукупний дохід становив 242 тис. грн (зарплата). Суддя також задекларувала земельну ділянку площею 0,06 га, гараж на 10 кв м та кросовер Honda CR-V 2008 року випуску.

Згідно із законом "Про засади запобігання і протидії корупції" суддя повинна була зазначити інформацію про майновий стан та доходи членів родини. Суддя Писана вказала у декларації свого чоловіка та двох синів, однак жодних відомостей про їхні доходи і майно в документі не зазначила. Вона аргументувала це тим, що вони не надали на це згоди.

Проте за даними Держреєстру речових прав, чоловік судді Віктор Писаний у 2005-2008 рр став власником трьох двокімнатних квартир (дві на 43 кв м, одна – на 42 кв м), які розташовані в одному будинку у місті Бровари на вул. Гагаріна. У листопаді 2015 року всі три квартири за договорами дарування перейшли у власність сина судді Романа Писаного.

Крім того, за даними реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, Віктор Писаний за договором іпотеки з 2006 року є власником квартири у центрі Києва на вул. Шовковичній, 29.

Також у жовтні 2015 року Віктор Писаний подарував своєму тестю Олександру Угнічу трикімнатну квартиру площею 69 кв м у місті Бровари на площі Незалежності, 11.

Зазначається, що Віктор Писаний станом на 2015 рік і досі має частки щонайменше у двох фірмах: ТОВ "Віжн XXI Медіа груп "Vision XXI Media group" (рекламна діяльність), співвласник з 2009 року. Розмір внеску – 10 тис грн; ТОВ "Схід-2008" (організація будівництва об'єктів нерухомості для продажу чи здавання в оренду), співвласник з 2008 року, розмір внеску складає 150 тис грн. Підприємство зареєстроване у Броварах на вул. Гагаріна 10/46. За цією ж адресою розташована одна з трьох квартир, яку Віктор Писаний подарував сину.

Згідно з витягом з Єдиного держреєстру МВС, у листопаді 2015 року Віктор Писаний зареєстрував Mercedes-Benz Vito 2015 року випуску.

Влітку 2015 року суд оштрафував Віктора Писаного на 1700 грн за порушення митних правил при перевезенні валюти. При цьому суд також конфіскував на користь держави вилучені у Писаного під час огляду 4358 євро, пише видання. 

У квітні 2015 року Писаний разом із дружиною і двома синами їхав у США, де старший син мав вступати в університет. За даними справи, син виграв кубок і отримав право вступати у заклад. В аеропорту молодшому сину стало погано, тож вони з матір'ю поїхали в лікарню, відклавши поїздку на тиждень. А Писаний із старшим сином таки вирішили летіти. З собою вони перевозили шість комп'ютерів (вони пояснили, що син займається написанням програм) і звернулися до митника з питанням, як правильно їх оформити. Та митник вирішив перевірити, скільки готівки вони з собою везуть. Виявилося – понад $ 20 тис. Оскільки Писаний вже перетнув "зелений коридор", то він порушив митні правила, оскільки перевозив суму понад 10 тис євро. З виявленої суми Писаному повернули $ 18 тис, 3260 євро та 1600 грн, з якими вони і полетіли в США.

Видання зазначає, що Віктор Писаний є приватним нотаріусом Броварського міського нотаріального округу. Його офіс, як і фірма "Схід-2008", розташований у місті Броварах на вул. Гагаріна 10, але в іншій квартирі сина – 30. Чоловік судді є співзасновником Броварської районної громадська організація Українсько-іспанський центр "Школа Фламенко". Прописана ГО за однією адресою з ТОВ "Схід-2008". Віктор Писаний був помічником народного депутата України від Блоку Юлії Тимошенко Олени Шустік.

Згідно з декларацією за 2013 рік, Таміла Писана мала сукупний дохід у сумі 244 тис грн. Крім нерухомості, вказаної у декларації за 2015 рік, суддя зазначала квартиру на 89 кв м. У декларації за 2014 рік Писана вказала сукупний дохід у розмірі 783 тис грн., з яких 252 тис. грн становила зарплата, а 531 тис грн. суддя отримала від відчуження майна. Вочевидь, Таміла Писана продала свою квартиру, яка зникла з її декларації за 2014 рік.

У деклараціях за 2013 та 2014 роки, як і за 2015, Таміла Писана не вказувала відомості про майновий стан членів сім'ї, оскільки вони не надавали на це згоди.

У 2003-2007 рр. Таміла Писана обіймала посаду судді Господарського суду Київської області, у 2007-2011 рр. – судді Київського міжобласного апеляційного господарського суду. У лютому 2011 року постановою Верховної Ради була обрана на посаду судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що суддя Вищого господарського суду Ірина Кондратова проживає в закритому містечку в елітній Конча-Заспі, яке було збудоване на місці колишнього дитячого табору й проходить по документах як дитячий оздоровчий комплекс.

Повʼязані теми:

Наступна публікація