Світовий фондовий ринок у січні впав до найгірших показників за останні сім років

Світовий фондовий ринок у січні впав до найгірших показників за останні сім років

Фондові ринки по всьому світу рахують збитки / Фото: Reuters

За місяць біржі втратили 8 трильйонів доларів США.

Січень 2016 року став найгіршим за останні сім років для фондових бірж по всьому світові через падіння основних індексів та втрату капіталу.

Протягом місяця ключовий американський фондовий індекс S&P 500, у кошик якого входять півтисячі компаній США з крупним капіталом, утратив 5,1%. Це найгірший показник із 2009-го. Про це пише Bloomberg.

Індекс MSCI (Morgan Stanley Capital International) World Index, який відображає ситуацію на міжнародному фондовому ринку та включає показники бірж понад 40 країн, фіксує погіршення показників на більшості бірж. Фондові ринки Європи втратили 6-8%, японський ключовий індекс Topix – 7,45%. Ключовий китайський індекс Shanghai Shenzhen CSI 300 Index від початку року втратив узагалі 21,04%.

Bloomberg зазначає, що починаючи з 1927 року в 68% випадків показники січня зазвичай "прогнозують" тенденцію розвитку всього року. Проте останні кілька днів на світовому ринку почала дорожчати нафта, що позначилося на зростанні показників фондових ринків, викликало оптимізм в інвесторів. Також на зростання індексів вплинуло рішення Центробанку Японії, який ввів облікову ставку з негативним показником у мінус 0,1%. Тобто японські банки, які тримають кошти на депозитах, не отримують відсотки, а навіть втрачають. Це зробили для того, аби фінустанови спрямували кошти на видачу кредитів, інвестування в розвиток економіки.

Тим часом експерти одного з найбільших американських інвестиційних банків Bank of America Merrill Lynch підрахували, що за січень 2016 року світовий фондовий ринок втратили 8 трильйонів доларів США.

Повʼязані теми:

Наступна публікація