The Economist опублікував прогноз розвитку економіки світу у 2017 році

The Economist опублікував прогноз розвитку економіки світу у 2017 році

Фото: Reuters

Малий попит та слабке зростання продуктивності будуть серйозною проблемою наступного року.

Повільне зростання стало новою нормою у світовій економіці. Очікується, що світовий обсяг виробництва на ринковому обмінному курсі збільшиться менше, аніж на 3% 2017 року.

Потужне відновлення, яке мало б настати після глобальної кризи 2008 року, не розпочнеться і в наступному, передає The Economist. Антиторговельна політика Дональда Трампа, якщо вона буде впроваджена, зашкодить світовій економіці, але не так сильно 2017 року, хіба, якщо він розпочне тарифну війну з Китаєм, що малоймовірно. Своєю чергою, малий попит та слабке зростання продуктивності будуть більш серйозною проблемою наступного року.

Зазначається, що сильна світова економіка, як правило, зростає щороку на 4%. Зростання на 3% близьке до норми. The Economist Intelligence Unit, зокрема, передбачає, що глобальний ВВП розшириться лише на 2.5% 2017 року і цей показник не покращуватиметься ще кілька років поспіль.

Зростання в Єврозоні не перевищувало 2% протягом шести років поспіль. Економічне зростання в США в 2017 не пришвидшуватиметься через непередбачувану політику Трампа. Економіка Японії намагається розширюватися, навіть на 1% за рік. Серед великих економік світу, тільки в Індії виглядає все більш обнадійливо. Економіка цієї країни буде просуватися вперед на 7,5%.

Через повільне зростання економіки у центрі уваги будуть світові банки. Європейський центральний банк, Банк Японії і пост-Brexit банк Англії шукатимуть різні способи, щоб пришвидшити розвиток своєї економіки. Роки практично нульових відсоткових ставок, а зараз ще й негативні відсоткові ставки ЄЦБ та Банку Японії, призвели до зменшення доходу, але центральні банки не наважаться змінити курс.

Зазначається, що економічне зростання було повільним через в'ялу продуктивність. Вироблення продукції на одного працівника в Америці збільшилося на 1,9% за рік в період з 1990 до 2005 року, але менше ніж на половину впродовж останнього десятиліття. На початку зона Євро була менш продуктивна, аніж Америка, але швидкість там теж упала на половину. Темпи зростання продуктивності також знизилися в Китаї. Для 2017 року перспективи не кращі. На Заході слабкі інвестиції і зарегульованість, здається, зробили свою справу.

Своєю чергою, 2017 не обіцяє бути абсолютно похмурим в економічному плані. Невизначеність щодо деяких політичних поглядів Трампа може бути компенсована меншими податками. Переміщення Китаю до споживчої економіки пришвидшиться, незважаючи на запаморочливий рівень боргу: кредит зростає втричі швидше, ніж номінальний ВВП. Хоча Brexit ставить Європу у серію криз, але економічні збитки будуть малі для більшості країн.

Після двох років рецесії економіка Росії буде помалу зростати в 2017. У Бразилії також закінчиться рецесія. Для великого числа країн, які покладаються на гірничодобувну промисловість і сільське господарство, ціни на сировинні товари зростатимуть впродовж 2017 року. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація