Тур на мільярд. У Лондоні влаштували автобусні екскурсії маєтками Фірташа, Ахметова та Ротенберга

Тур на мільярд. У Лондоні влаштували автобусні екскурсії маєтками Фірташа, Ахметова та Ротенберга

Фото: УНІАН

Для пострадянських мультимільярдерів Лондон став місцем, де вони можуть захистити себе і свої статки.

У Лондоні почали водити екскурсії  палацами українських і російських олігархів, які пов'язані з політиками. Тури водить російський громадський діяч, борець з корупцією Роман Борисович.

"Наша мета показати не тільки клептократію, ми хочемо пролити світло на тих бізнесменів, основа капіталу яких є корупція", - говорить екскурсовод в сюжеті "Радіо Свободи".

Український олігарх Дмитро Фірташ в Лондоні діє з особливим розмахом. Йому належить величезний комплекс будівель, включаючи колишню станцію метро.

У свою чергу найдорожча квартира в Лондоні належить теж українському олігархові - Рінату Ахметову. Його пентхаус за адресою Гайд-парк коштує 136 мільйонів фунтів. Він обладнаний куленепробивним склом і спеціальним сховищем для екстрених випадків.

На Белгер сквер стоїть шикарний будинок вартістю кілька мільйонів фунтів, який належить російському магнату Олегу Дерипасці. Журнал Форбс охрестив його улюбленим промисловцем Володимира Путіна і оцінив його статки в більш ніж два мільярди доларів.

Повідомляється, що нерухомість російського віце-прем'єра Ігоря Шувалова в Лондоні оцінюють в 100 разів більше його офіційної річної зарплати. Але він наполягає на тому, що заробив капітал шляхом законний угод.

Останній будинок - найменший в турі, проте він стоїть в найдорожчому районі міста - Челсі. Вартість цього будинку становить понад 3 мільйони фунтів. Він належить Роману Ротенбергу, його батько вважається одним з найстаріших друзів Володимира Путіна.

Автор книги "Лондонград" Марк Холлінгсворт каже, що купуючи дорогі будинки в Лондоні, олігархи просто вивозять свої фінанси з України і Росії і таким чином зберігають свої гроші.

Для пострадянських мультимільярдерів Лондон став місцем, де вони можуть захистити себе і свої капітали.

Нагадаємо, що наприкінці листопада 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков після появи інформації про бажання Дмитра Фірташа повернутися до України заявив, що бізнесмен буде затриманий. Його, як зазначив міністр МВС, підозрюють у вчиненні кримінальних діянь.

Зокрема, Фірташ фігурує у справі "Надра банку". Встановлено, що у 2008 - 2014 роках службові особи ПАТ "Комерційний банк "Надра" за попередньою змовою з іншими особами заволоділи коштами у розмірі 10,4 мільярдів гривень, наданих як рефінансування. 

Також щодо олігарха відкрито кілька кримінальних проваджень: а) щодо групи компаній Ostсhem Фірташа за ст. 191 ч.5 КПК України з приводу нанесення збитків державі в сумі 5,742 млрд грн; б) стосовно колишніх керівників НАК "Нафтогаз України", посадових осіб Кабінету Міністрів і компанії "РосУкрЕнерго АГ" Фірташа, підозрюваних у змові і нанесенні збитків державі Україна шляхом списання з державної компанії на користь "РосУкрЕнерго АГ" 11 млрд. м3 газу і 1,1 млрд.м3 газу у вигляді штрафних санкцій.

Повʼязані теми:

Наступна публікація