У 2017 році субсидії нараховуватимуть за новою системою – Розенко

У 2017 році субсидії нараховуватимуть за новою системою – Розенко

Фото: ТСН.ua

Наступного року на компенсації на субсидії потрібно буде до 70-80 мільярдів гривень.

2017 року в Україні планують змінити систему виплати субсидій на компенсацію житлово-комунальних послуг. Їх хочуть монетизувати, тобто направляти не напряму підприємствам, а громадянам, які своєю чергою розраховуватимуться з надавачами послуг.

Про це сьогодні, 23 червня, сказав віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, передає УНІАН.

"Система субсидій виконала свою базову задачу на 2015-2016 роки. Сьогодні розмір субсидії у пік опалювального сезону досягав приблизно 1400 гривень. Це означає, що кожна бідна сім'я отримувала 1400 гривень як компенсацію за підвищення цін. Але система дотацій не константа – вона має обмежений термін дії. Вона може ефективно працювати у пікові періоди підвищення цін на енергоносії. Після 2017 року вона буде трансформована. Ми вже її змінюємо", – сказав Розенко.

Нині в уряді розробляють механізм, якою саме буде монетизація субсидій. Її презентують після закінчення опалювального сезону 2017-го. Один із варіантів – відкриття спеціальних банківських рахунків, із яких громадяни матимуть право розраховуватися лише за комунальні послуги. Зекономлені кошти згодом можуть витратити на інші потреби як бонус. Проте це поки що лише одна з ідей, яку кілька днів тому озвучив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Пілотний проект щодо запровадження такої системи субсидіювання запустять у Калуші на Івано-Франківщині.

Водночас через підвищення тарифів на комунальні послуги зростають і витрати на субсидії з держбюджету. Цього року на ці потреби закладали 35 млрд грн. У 2017-му сума витрат зросте до 70-80 млрд грн, що буде критично для держбюджету. Про це під час Форуму з питань енергоефективності, що відбувся сьогодні в Києві, заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Міністр переконаний, що субсидії в цілому – це правильний метод підтримки та соцзахисту. Але коли зростає число субсидіантів, то навантаження на бюджет залишається.

"Нас цікавить зниження витрат бюджету. А коли велика кількість людей "сидять" на субсидії, то виходить, що гроші платників податків повертаються субсидіями та оплачують неефективність", – сказав Данилюк.

Він наголошує на необхідності створення в Україні стимулів для енергоефективності.

За прогнозами Мінсоцполітики, кількість сімей, які потребують отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, 2016 року зросте до 8-9 мільйонів із 5,5 мільйона після встановлення з 1 травня єдиної ціни на газ для всіх категорій споживачів на рівні 6,879 грн за кубометр. А також після майбутнього здорожчання опалення, гарячої та холодної води.

Чи вистачить в бюджеті коштів для охочих отримати субсидії

Чи вистачить в бюджеті коштів для охочих отримати субсидії

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація