У Гонтаревої пояснили обвал гривні

У Гонтаревої пояснили обвал гривні

Фото: УНІАН

У НБУ кажуть, що ослаблення гривні викликане тимчасовими і фундаментальними факторами.

Сьогодні, 23 лютого, заступник голови Національного банку України Олег Чурій заявив, що зниження курсу гривні на міжбанківському валютному ринку продовжують викликати як тимчасові, так і фундаментальні ринкові фактори, які призводять до зменшення пропозиції іноземної валюти.

"Сезонний спад ділової активності в січні викликав зниження надходжень валютної виручки в лютому, а політична нестабільність і зволікання з відновленням співпраці з МВФ несприятливо позначаються на очікуваннях бізнесу", – заявив він.

Чурій виділив серед фундаментальних чинників зниження цін на світових сировинних ринках і девальвацію валют країн-торгових партнерів.

"Пожвавлення ділової активності, відновлення політичної стабільності в країні і продовження співпраці з МВФ повинні усунути ці тимчасові дисбаланси", - вважає заступник голови НБУ, додавши, що згладжування надмірних коливань курсу гривні є частиною монетарної політики Нацбанку.

За його словами, з початку року НБУ провів три аукціони із купівлі валюти сумарно на $ 65,7 млн і десять аукціонів із її продажу на 8,5 млн, у тому числі в лютому чистий продаж склав $ 98,5 млн, тоді як міжнародні резерви України на початок місяці були рівні $ 13,4 млрд.

Заступник голови Нацбанку додав, що для попередження зовнішніх ризиків та зниження інфляції до 12% на кінець 2016 року НБУ зберігає облікову ставку на рівні 22% річних з вересня 2015 року.

Нагадаємо, НБУ опустив офіційний курс національної валюти до 27,233858 грн/$ 1, що є найнижчим значенням з кінця лютого 2015 року.

Повʼязані теми:

Наступна публікація