У кінці року долар може коштувати 30 гривень – експерт

У кінці року долар може коштувати 30 гривень – експерт

Фото: УНІАН

На курс великою мірою вплине кредит МВФ або його відсутність.

Теперішній курс гривні є на загал цілком ринковим, але трохи завищеним з огляду на песимістичні очікування щодо фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду. Про це в ексклюзивному коментарі для ТСН.ua заявив фінансовий експерт і письменник Ерік Найман.

На його думку, останнє зростання долара пояснюється сезонними факторами. "Попереду закупівля газу та вугілля для зимового опалювального сезону. А оскільки кредиту МВФ немає, немає й кредитування "Нафтогазу" для закупівлі, тому природно тиск переноситься на валютний ринок", - пояснив фахівець.

Він зауважив, що ці фактори нині більш віртуальні, ніж реальні. "Поки це більше спекулятивний тиск, більше грає очікування. Тому що якщо МВФ дасть гроші, то спекулятивний тиск знизиться на валютному ринку", - прогнозує експерт.

Найман наголошує, що обмінний курс є цілком реальним, бо пояснюється глибшими факторами. "Є ще стратегічний тиск слабкості самої гривні через слабкість української економіки. Якщо немає реформ, тоді підтримується хронічна слабкість гривні", - пояснив він. І дав свій прогноз ситуації на осінь і початок зими. "Якщо МВФ дасть гроші, то до кінця року курс буде 27 гривень за долар. Якщо МВФ не дасть гроші, то або Мінфін проведе секвестр бюджету, і тоді вдасться зберегти курс по 27. Якщо Мінфін цього не зробить, то курс до кінця року може зрости до 30 гривень за долар. Гривню по 15 гривень за долар ми вже ніколи не зможемо побачити", - підсумував фахівець.

Наступний тиждень стане вирішальним для української гривні

Наступний тиждень стане вирішальним для української гривні

Повʼязані теми:

Наступна публікація