У Київенерго пояснили, як погода впливає на рахунки українців за опалення

У Київенерго пояснили, як погода впливає на рахунки українців за опалення

У квітні прогнозують новий виток здорожчення гарячої води і тепла / Фото: УНІАН

Уряд зобов'язав по-новому рахувати вартість тепла тим, хто не обліковує гігакалорії.

Тарифи на опалення для будинків без лічильників будуть коливатися залежно від температури на вулиці. Нові правила діють з грудня, але кияни відчули зміни лише тепер, коли почали приходити рахунки за січень, а тоді температура знижувалася до -20 градусів. Також у Київенерго прогнозують новий виток здорожчання гарячої води і тепла, ймовірно на 8% з квітня, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У Київенерго кажуть, що уряд зобов'язав їх по-новому рахувати вартість тепла тим, хто не обліковує гігакалорії.

Загальний тариф для будинків без лічильника – 6,14 грн за метр квадратний, а далі треба стежити за прогнозами синоптиків. Якщо надворі сонце - сума в платіжці тане, якщо стійкий мороз – знижка мінімальна, або доведеться сплачувати по максимуму – 6,14 грн за метр.

У грудні синоптики вивели середню температуру – 1,9 градуса. Тоді пані Зінаїда заплатила трохи більше 500 грн за опалення, а в січні, коли були люті морози, пенсіонерка заплатила 900 грн.

У Київенерго кажуть, що порядок нарахування спеціально змінили, аби зрівняти суми за тепло в будинках з лічильниками і без. В Києві прилади обліку встановили вже у 85 багатоповерхівках, а решта, переважно старих і невеликих будинків, залишаються без лічильників. Однак, незалежно від будинку, кількість боржників росте.

Борги - понад мільярд, бідкаються в Київенерго. Цифра і далі зростатиме. Українці найбільш охоче сплачують рахунки саме в місяці здорожчання тарифів.

Тарифи на опалення для будинків без лічильників будуть залежати від температури на вулиці

Тарифи на опалення для будинків без лічильників будуть залежати від температури на вулиці

"З першого березня електроенергія здорожчає на чверть. Вона, звісно, напряму не впливає на теплоносії, однак вже зараз обговорюють, що і вода, і опалення здорожчають десь на 8%", - кажуть в Київенерго.

Тобто будинки, що мають лічильник, сплачуватимуть за одну гігакалорію понад 742 гривні, а там, де обліку не має, опалення одного квадратного метра буде обходитися в 17,28 грн. Такі тарифи можуть затвердити вже у квітні.

Кияни вже іронізують, що залишається сподіватися тільки на синоптиків і погоду, яка в квітні дозволить закінчити опалювальний сезон достроково.

Раніше повідомлялося, що до кінця року тарифи на опалення в Україні зростуть ще у 1,5 рази. Національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузях енергетики та комунальних послуг, анонсувала підвищення тарифів у кілька етапів. Наступний - уже першого квітня.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич 

Повʼязані теми:

Наступна публікація