Себе не обділили. У "Київенерго" знайшли ще одну причину космічних рахунків за опалення

Себе не обділили. У "Київенерго" знайшли ще одну причину космічних рахунків за опалення

Фото: УНІАН

У компанії нарікають на споживачів із лічильниками.

У компанії "Київенерго" пояснили, чому деякі кияни отримали завищені рахунки за опалення за грудень 2016-го. Мовляв, в усьому винні власники квартир, де встановлені теплові лічильники.

Ситуація виглядає так. У багатоквартирному будинку є загальний тепловий лічильник. Крім того, в окремих квартирах встановлені індивідуальні лічильники. Власники таких осель повинні щомісяця передавати підприємству показники своїх лічильників. Проте дехто "забуває" це зробити. Тож, відповідно до нормативних актів, рахується, що в цій квартирі тепло не спожито. Тож показники загального лічильника розподіляють на ті квартири, де лічильників немає. Таким чином ці споживачі переплачують. А "Київенерго", відповідно, отримує взагалі подвійну оплату. Адже й споживачі з індивідуальними лічильниками також платять за спожите тепло, хоча й не передали показання своїх лічильників.

У "Київенерго" таку ситуацію пояснюють недосконалим законодавством, пише УНІАН.

"Приклад, який дуже яскраво відобразив цю проблему: в конкретному будинку 84 квартири спожили 157 Гкал. Якщо розкидати на кожну квартиру - це 1,7-1,8 Гкал на квартиру, що досить адекватна кількість тепла, бо конкретно в цьому випадку площа квартири 123 кв. м. У цьому будинку 67 квартир із 84-х обладнані квартирними лічильниками, 18 квартир не обладнані. У рахунках за грудень 50 квартир із 67-х передають показання лічильників і їм йдуть нарахування за цими лічильниками. А 17 квартир показання не передали, тому в цьому випадку у людини без квартирного лічильника за листопад був рахунок 4,5 тисячі гривень, а за грудень вже 9 тисяч гривень. Тому що, ті 17 квартир не передали показання лічильників", - розповів комерційний директор "Київенерго" Євген Бушма.

У компанії кажуть, що нинішнє законодавство не передбачає відповідальності для споживачів, які не передають вчасно показання лічильників.

"Ми просимо людей передавати показання, бо, на жаль, існує недосконале нормативне регулювання. Коли ми перейшли на прямі договори, ми виявили, що для споживачів є норми, які дійсно дискредитують", - сказала директор з правового забезпечення "Київенерго" Ольга Ієвлева.

Нинішнє законодавство не передбачає, щоб споживачу, який не передав дані лічильника, нараховували якусь середню суму, а потім робили перерахунок відповідно до реальних показників його індивідуального лічильника.

Раніше в "Київенерго" назвали ще одну причину захмарних рахунків за тепло. Скажімо, в одному з київських будинків рахунки сягнули майже 8 тис. грн. Усе через те, що окремі власники квартир самовільно провели опалення на балкони та мансардне приміщення. А ось платять за це інші споживачі - у будинку є загальний лічильник теплоспоживання і його показники розподіляють на всі квартири.

Повʼязані теми:

Наступна публікація