У квитанціях киян знову раптово збільшилися цифри за опалення

У квитанціях киян знову раптово збільшилися цифри за опалення

Фото: Київенерго

Люди встановлюють індивідуальні лічильники, бо вони вигідніші.

Кияни отримують захмарні платіжки за спожите тепло та не розуміють, чому за останній місяць його вартість підскочила в кілька разів. Тепловики посилаються на показники будинкових лічильників і кажуть, що вони працюють справно, але обурені мешканці вимагають перерахунку, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Любов Морозова зізнається, що вперше подумала, що хтось помилився, коли побачила рахунок. Її 1-кімнатна квартира на 48 кв. метрів із трьома батареями, на кожній з яких є регулятор, а в новому будинку вікна з подвійним склопакетом, затягнула на 7 тисяч. Така сума змусила родину встановити лічильник на тепло – і тепер сума оплати зменшилася до 500 гривень. Щоправда, купівля та встановлення приладу обійшлося в 5 тисяч, але економія більш ніж відчутна, тож уже за місяць лічильник свою вартість "відіб'є".

6 тисяч за однокімнатну квартиру: кияни отримують захмарні платіжки за спожите тепло

6 тисяч за однокімнатну квартиру: кияни отримують захмарні платіжки за спожите тепло

Як з'ясувалося, вся тяжкість комунальних тарифів упала саме на тих, у кого немає лічильників, і що менше таких квартир у будинку – то більші суми їх нараховують. Інженер ПАТ "Теплопостачсервіс" Віктор Смичек визнає, що змушений виписувати захмарні платіжки, бо цього вимагає закон. "Це не реально, це не порядно, це погано. А хто ці гроші заплатить – це ж так постанова написана, це не ми", - виправдовується він. Ця проблема характерна для міста, незалежно від району проживання.

Тим часом у "Київенерго" радять найперше заощаджувати на опаленні, аби зменшити цифри у квитанціях. Зокрема, походити по сусідах і перевірити, чи немає там теплої підлоги, мансард і прибудов, які збільшують опалювану площу та неконтрольовано тягнуть тепло з загальнобудинникового лічильника, за що потім доводиться розраховуватися всім. Комерційний директор підприємства Євген Бушма каже, що тільки після з'ясування всіх деталей можна говорити про перерахунок. "Після отримання коректної інформації про площу опалення кожним споживачем, ми будемо робити перерахунок", - наголосив він.

Обуреним киянам юристи радять звертатися по письмові роз'яснення до тепловиків, а потім скаржитися до нацкомісії і все ж вимагати перерахунку.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація