У Львові та Житомирі заборонили підвищувати тарифи на комунальні послуги

У Львові та Житомирі заборонили підвищувати тарифи на комунальні послуги

Фото: УНІАН

Ще у двох містах запровадили мораторій на підвищення тарифів за комуналку.

У четвер, 14 липня, депутати Житомирської та Львівської міськрад ухвалили мораторій на підвищення тарифів ЖКГ.

Відповідні рішення депутати ухвалили під час засідання.

За заборону підвищувати тарифи у Житомирі проголосували 40 обранців.

"Цей проект рішень передбачає впровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів від 1 липня та встановлення прозорого механізму ціноутворення, заборонити нарахування з 1 липня 2016 року пені за невчасне сплачення послуг та заборонити постачальникам електроенергії виставляти споживачам авансові рахунки за ненадані послуги", - наголосили у міськраді.

Водночас зазначається, що "Житомиртеплокомуненерго" не підпадає під дію мораторію.

Своєю чергою у Львові за мораторій проголосували 44 депутати, визнавши рішення НКРЕ неконституційним.

"На нашу думку, є несправедливим та неконституційним підняття цін на комунальні послуги з 1 жовтня без підняття мінімальної заробітної плати та пенсії", – заявила очільниця юридичного управління ЛМР Гелена Пайонкевич.

Також депутати ухвалили рішення про звернення до Верховної Ради та Кабінету міністрів із вимогою переглянути державну політику щодо формування тарифів.

Нагадаємо, раніше мораторій на підвищення тарифів за комуналку наклали київські депутати. "За" проголосували 75 депутатів. Після цього у Дніпрі депутати міськради також проголосували за заборону підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

В Україні продовжують зростати тарифи. Два чергових підвищення українці вже пережили – з 1 березня – на світло (тепер 57 коп. за кВт/год), з 1 квітня – на газ (тепер 6,879 грн/куб. м). А вже 1 липня у ціні зросли гаряча вода й опалення. Це пов'язано з встановленням єдиної ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго на рівні 6,8 тис. грн за тисячу кубометрів.

Зазначимо, восени спостерігатиметься ріст вартості електроенергії. А підвищення ціни на електроенергію, своєю чергою, знову вдарить по цінах на воду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація