Чому Україна змушена імпортувати електроенергію з Росії та що буде далі

Чому Україна змушена імпортувати електроенергію з Росії та що буде далі

У критичних ситуаціях Україна імпортуватиме електроенергію з Росії / Фото: УНІАН

Поступово зменшуватимуть долю вугілля в генерації, розвиватимуть нетрадиційні джерела енергії та під'єднають енергосистему до європейської.

Україна й надалі планує імпортувати електроенергію з Росії, позаяк вітчизняна енергосистема має купу проблем через дефіцит власних генеруючих потужностей.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості назвали причини, через які Україна змушена імпортувати електроенергію з РФ.

"Електроенергія – товар, який не може зберігатися. Його потрібно виробляти в той самий момент, коли відбувається споживання", – наголосили в міністерстві.

МОЖЛИВІ ПРИЧИНИ БРАКУ ПОТУЖНОСТЕЙ:

1) Аварійне відключення блоків та планове відключення блоків АЕС

Через максимальну увагу до безпеки блоки атомних станцій планово зупиняють на профілактику та негайно зупиняють у випадку неполадок, навіть найдрібніших. Як це було, скажімо, днями на Запорізькій АЕС.

2) Ремонти та брак вугілля на ТЕС

Енергоблоки приватних станцій часто зупиняються аварійно і стають на ремонт (торік Міненерговугілля ініціювало окрему перевірку щодо виправданості таких ремонтів). Держінспекція з експлуатації електростанцій і мереж також фіксувала випадки, коли приватні ТЕС декларували готовність забезпечити резервні потужності, але так цього і не змогли зробити, створюючи небезпеку для системи у випадку необхідності їхнього включення під час аварійних ситуацій.

Енергоблоки державних та приватних станцій часто зупиняються через нестачу вугілля. Бракує антрациту, який завозять із зони АТО на Донбасі, а також імпортують із Росії та ПАР.

3) Брак води на ГЕС

У 2015 році дуже сильно обміліли річки. Однією з причин експерти називають те, що раніше у водосховищах тримали вищий рівень, аби забезпечити водою Крим. Тепер же воду на окупований Росією півострів не постачають, тому й відкрили шлюзи.

Через брак води об'єм енергії, яку виробляють гідроелектростанції, на 30-40% менший, ніж минулого року. А це вимагає додатково спалювати 100-150 тис. тонн вугілля щомісяця.

4) Обмеження мереж

Надлишок виробництва в одному регіоні не обов'язково може бути переданий до іншого. Так, під час відсутності вугілля на Зміївській ТЕС і зупинці її блоків до Харківського регіону неможливо передати достатню кількість енергії з інших частин Об'єднаної енергетичної системи України.

А через непродумане форсування будівництва двох енергоблоків на Хмельницькій та Рівненській АЕС без одночасного спорудження електромереж для видачі їхніх потужностей "запертим" виявився понад 1 млн.кВт встановленої потужності цих АЕС. І лише останнім часом, після вирішення питань відводу земель під лінії електропередачі, інтенсивно будують окрему лінію 750 кВ з Рівненської АЕС та заходи 750 кВ з Хмельницької АЕС на ПС "Київська" для передачі енергії до центрального регіону (в тому числі до Києва та області). Саме для виконання завершальних робіт на цих об'єктах і підготовки до введення їх в експлуатацію тимчасово – від 28 жовтня до 12 листопада 2015 року – було обмежено потужність Рівненської АЕС на 800 МВт, що спричинило поновлення імпорту з Росії на цей період. У місячному балансі електроенергії  на листопад, в умовах невиконання тепловими електростанціями завдання з накопичення вугілля, був передбачений імпорт електроенергії, що компенсував зниження виробництва на АЕС в період 1-12 листопада.

ПЕРСПЕКТИВИ

Середньо- та короткотермінова стратегія Мінінфраструктури передбачає максимальне завантаження власного виробництва (зокрема атомної генерації) для забезпечення потреб споживачів.

Довготермінова стратегія передбачає поступове зменшення долі вугілля в генерації, розвиток нетрадиційних джерел енергії та системну роботу щодо під'єднання української енергосистеми до Європейської мережі, на противагу теперішній синхронізації з мережею країн СНД. Для цього вкрай необхідно здійснити не лише модернізацію мереж та електростанцій, перш за все в плані регулювання частоти, але і впровадити новий, конкурентний ринок електроенергії, а також забезпечити достатні регулюючі потужності в Об'єднаній енергетичній системі України.

 

Енергосистема України стабільна і повністю готова до очікуваного зниження температури повітря Про це заявив Володимир ...

Posted by Міністерство енергетики та вугільної промисловості України on 18 листопад 2015 р.

Інформація щодо накопичення запасів вугілля та газу станом на 18 листопада 2015 року from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація