У Мінсоцполітики пояснили, як нараховують субсидії безробітним

У Мінсоцполітики пояснили, як нараховують субсидії безробітним

Фото: ТСН.ua

У відомстві умовно "нараховують" працездатним сукупний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів.

В Україні змінили систему нарахування субсидій безробітним. У Мінсоцполітики пояснюють, що такі особи живуть за якісь кошти і не виключено, що це нелегальні доходи. А тому під час нарахування субсидії умовно розраховують сукупний дохід у розмірі двох прожиткових мінімумів – нині це 2,9 тис. грн на місяць.

"Стверджую: в Україні немає людей, які отримують доходи, менші за офіційний прожитковий мінімум. Логічний висновок: такі молоді люди або не хочуть працювати, або просто приховують свої доходи. Але – вони претендують на субсидію", - наголошує міністр соціальної політики Андрій Рева.

Він стверджує, що неофіційні доходи отримує велика кількість українських домогосподарств, податків не сплачують, але водночас претендують на допомогу від держави щодо оплати житлово-комунальних послуг.

У Мінсоцполітики наголошують, що норма в 2,9 тис. грн умовного доходу стосується лише працездатних осіб.

"Водночас серед них є ті, хто насправді перебуває у складних життєвих обставинах. І тоді комісія під час розгляду заяв від таких претендентів на субсидію, якщо згадані обставини дійсно підтверджуються, може встановити державну допомогу з урахуванням одного, а не двох прожиткових мінімумів", - пояснили у відомстві.

Рева сподівається, що "зарахування до сукупного доходу двох прожиткових мінімумів (2,9 тис. грн) дещо вирівнює ситуацію і змушує офіційно безробітну особу сплатити більше коштів за спожиті комунальні послуги, оскільки субсидія в неї зменшується. Вона (особа) може уникнути такого негативного розвитку подій, якщо офіційно працевлаштується хоча б на мінімальну зарплату й почне сплачувати податки до бюджету. Хто не працює, той не їсть. У цьому і є принцип соціальної справедливості".

У Мінсоцполітики наголошують, що тіньова економіка нині становить 40% ВВП України - це майже 200 млрд грн.

"Наше завдання – детінізувати фонд заробітної плати. Ми уже підготували законопроект щодо суттєвого реформування системи оплати праці, який дозволить підвищити соціальні стандарти і покращити матеріальне становище українців. У вересні він разом із проектом державного бюджету на 2017 рік буде поданий до Верховної Ради", - сказав міністр соцполітики.

Якими будуть мінімальна зарплата та прожитковий мінімум до кінця 2019 року, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація