У Мінсоцполітики розповіли, як малозабезпеченим отримати "субсидію" на оплату комуналки

У Мінсоцполітики розповіли, як малозабезпеченим отримати "субсидію" на оплату комуналки

Із 1 липня в Україні почала діяти нова система надання компенсацій для малозабезпечених на оплату послуг ЖКГ / Фото: gbgalsgallery.com

Із 1 липня розпочала діяти нова програма компенсації додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

Відучора, 1 липня, в Україні розпочала діяти нова програма компенсації додаткових витрат для найбідніших верств населення в умовах підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію. Нею зможуть скористатися родини, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім'ї.

Про це повідомила міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Зокрема, для дітей віком до 6 років з 1 січня 2014 року встановлено прожитковий мінімум у розмірі 1032 грн, для дітей віком від 6 до 18 років - 1286 грн, для працездатних осіб – 1218 грн, для осіб, які втратили працездатність, – 949 грн.

Приміром, є сім'я, яка складається з чотирьох осіб (чоловік, дружина, одна дитина віком до 6 років, друга – від 6 до 18 років), заробітна плата чоловіка та дружини становить 4500 грн на місяць. Прожитковий мінімум для цієї сім'ї складає 4764 грн (1218 грн х 2 особи + 1286 грн + 1032 грн). Дохід сім'ї менший за прожитковий мінімум для сім'ї і таким чином, ця сім'я має право на компенсацію, пояснюють у прес-службі Мінсоцполітики.

Денісова підкреслює, що компенсація на оплату житлово-комунальних послуг розраховується як різниця між розміром плати за вказані послуги після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім'я сплачувала до зміни цін і тарифів на ці послуги.

Наприклад, до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 1 травня 2014 року) сім'я сплачувала за ці послуги в межах встановлених норм 300 грн на місяць, а після підвищення – 400 грн. Відповідно, розмір щомісячної компенсації становить 100 грн. Міністр наголосила, що ця сума не видаватиметься готівкою, а зараховуватиметься на особові рахунки платника житлово-комунальних послуг.

Компенсація надаватиметься з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Людмила Денісова зазначила, що у зв'язку з тим, що тарифи на газ підвищилися з 1 травня, а програма компенсацій розпочала діяти з 1 липня, компенсація за бажанням сім'ї може бути призначена вже з травня.

Для призначення компенсації до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації необхідно надати заяву, довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соцдопомоги) та пред'явити паспорт.

Важливо, що компенсація надається на безповоротній основі, її отримання не пов'язане із зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну.

Нагадаємо, учора в Україні підвищили тарифи на воду.

Повʼязані теми:

Наступна публікація