Україна втратила статус житниці Європи й опинилася в кінці рейтингу економічної свободи

Україна втратила статус житниці Європи й опинилася в кінці рейтингу економічної свободи

Укладачі рейтингу економічної свободи вказують на мляву модернізацію аграрного сектору України / Фото: УНІАН

Росія та Білорусь погіршили свої показники.

У глобальному рейтингу економічної свободи серед 178 країні світу Україна опинилася на 162 місці, як і торік, у групі "пригнічені економіки". У Європі Україна – 44-та.

Індекс економічної свободи щороку укладають американський дослідницький інститут The Heritage Foundation та одна з найбільших і найвпливовіших американських газет The Wall Street Journal.

"Уже сьомий рік поспіль Україна показує найнижчі рівні економічної свободи в Європі. Повагу до верховенства закону не було встановлено, відсутність інвестиційної свободи негативно впливає на продуктивність, у тому числі в такій важливій галузі як сільське господарство. Україна колись була визнаною житницею Європи, але відсутність модернізації аграрного сектора призвело до того, що таке звання залишилося в минулому", – ідеться в поясненні до рейтингу.

Росія цього року в рейтингу опустилася на 10 позицій – до 153 місця, і потрапила в групу країн, економіки яких вважають "переважно невільними".

У групу "пригнічених економік" разом з Україною потрапила Білорусь (157 місце, мінус чотири позиції порівняно з минулим роком).

Найбільш вільними визнали економіки Гонконгу (1 місце), Сінгапуру (2 місце), Нової Зеландії (3 місце), Швейцарії (4 місце) та Австралії (5 місце). США опинилися на 11-й сходинці. Китай – 144-й.

До п'ятірки найбільш невільних економік потрапили Туркменістан, Зімбабве, Венесуела, Куба та Північна Корея.

Ще щодо восьми країн рейтингування не проводили – Афганістан, Ірак, Лівія, Ліхтенштейн, Сомалі, Судан, Сирія та Ємен.

Індекс економічної свободи укладачі розраховують за десятьма критеріями, ключові серед яких – гарантія прав власності, свобода від корупції, ефективність та прозорість державних витрат, свобода торгівлі та гнучкість ринку праці.

Рейтинг вільних економік світу за 2016 рік from tsnua

Рейтинг вільних економік світу за 2016 рік from tsnua

Повʼязані теми:

Наступна публікація