У МОЗ вирішили припинити фінансувати Червоний Хрест з бюджету

У МОЗ вирішили припинити фінансувати Червоний Хрест з бюджету

Фото: denyaleto.livejournal.com

На рішення міністерства вплинуло те, що організація дублює низку функцій Мінсоцполітики, а також були помічені факти правопорушень.

МОЗ України припиняє державне фінансування патронажної служби Товариства Червоного Хреста України з 2017 року.

Про це повідомили у прес-службі міністерства.

"1 грудня 2016 року керівництво Міністерства охорони здоров'я України зустрілося з представниками Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ), щоб вчергове повідомити про припинення фінансування служби за кошти державного бюджету", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у міністерстві збираються скасувати держфінансування патронажної служби "Червоного Хреста" з 2017 року.

У відомстві пояснили, що не бачать сенсу у дублюванні ТЧХУ функцій Мінсоцполітики щодо надання соціальних послуг самотнім непрацездатним громадянам похилого віку, дітям-сиротам, інвалідам, безпритульним, немічним та іншим соціально незахищеним верствам населення, які потребують турботи та підтримки.

До того ж у МОЗ зазначили, що численні правопорушення і непрозора звітність організації за останні кілька років ставлять під сумнів доцільність фінансування патронажної служби за рахунок бюджету.

Зокрема, вказується, що у 2015 році були наявні випадки обслуговування одних і тих самих громадян різними медичними патронажними сестрами протягом року та в один і той же період.

"За останні 2,5 роки на забезпечення діяльності ТЧХУ з державного бюджету було виділено 226,5 млн грн, які направили на виплату заробітної плати 3,1 тисячі працівників патронажної служби та служби розшуку", - додали у міністерстві.

Відповідні висновки були зроблені після проведення ревізії Державною аудиторською службою України, а також аудиту Рахунковою палатою щодо ефективності використання коштів виділених МОЗ.

"У всьому світі Національні Товариства Червоного Хреста фінансуються за рахунок благодійних пожертв донорських організацій, небайдужих громадян, членських внесків, а не з коштів держбюджету. Кошти, які раніше виділялися на ТЧХУ, можливо перерозподілити на інші програми, які недофінансовуються в Україні", - підсумували у МОЗ.

Нагадаємо, на початку року в Україні розгорівся скандал через торгівлю гуманітаркою. Transparency International підтримала волонтерів, які викрили корупцію всередині Київської міської організації ТЧХУ, і закликала провести перевірку. Пізніше очільник київської організації був звільнений.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація