У МВФ назвали головні вигоди від зміни в Україні тарифів на газ

У МВФ назвали головні вигоди від зміни в Україні тарифів на газ

Фото: УНІАН

Із 1 травня почне діяти єдиний тариф на блакитне паливо.

Головний кредитор України – Міжнародний валютний фонд – відреагував на зміну тарифів на газ із 1 травня цього року. У МФВ переконані, що єдина вартість блакитного палива на рівні 6879 гривень за тисячу кубометрів для населення та промислових споживачів допоможе побороти корупційну складову в цій галузі.

Водночас зміна тарифів сприятиме інвестиціям і допоможе досягнути енергонезалежності, переконані в МВФ. Про це пише Deutsche Welle.

"Ми вітаємо рішення уряду збільшити тарифи на газ та тарифи на опалення до рівня окупності, заснованого на паритетності ринку. Доведення тарифів до рівня окупності дозволяє уникнути неналежно таргетованого та занадто дорогого субсидіювання", - йдеться у коментарі речника МВФ.

У фонді переконані, що уряд України при цьому нейтралізує зростання тарифів для найбідніших верств населення за допомогою "краще таргетованої та набагато більш ефективної системи субсидій на оплату комунальних послуг".

"Нові тарифи також зменшать масштаби корупції та сприятимуть подальшому зменшенню енерговитрат, стимулюватимуть інвестиції до внутрішнього виробництва, і таким чином допоможуть досягнути енергетичної незалежності", - зазначили у МВФ.

Нагадаємо, єдина ціна в 6879 грн за тисячу кубометрів для населення діятиме цілорічно. Пільгову вартість у 3600 грн за 1200 кубометрів в опалювальний сезон для споживачів із газовими котлами скасували.

Здорожчання блакитного палива автоматично впливає на тариф за теплопостачання. Він зросте на 60% (у понад півтора разу), до 1041 грн за Гкал.

тарифи

Повʼязані теми:

Наступна публікація