У МВФ озвучили економічні прогнози для України та вимоги щодо надання чергового кредиту

У МВФ озвучили економічні прогнози для України та вимоги щодо надання чергового кредиту

Керівник Місії МВФ Рон ван Руден / Фото: УНІАН

За підсумками 2016 року ВВП України має зрости на півтора відсотка.

Місія МВФ, яка 3-17 листопада перебувала з ревізією в Києві, оприлюднила свій попередній звіт. Представники найбільшого кредитора України, як і уряд, розгледіли відновлення економіки та прогнозують її зростання до 1,5% за підсумками 2016 року та 2,5% у 2017-му. Водночас між рядками звіту стає зрозуміло, що чергового траншу кредиту від МВФ Україні цього року не бачити – бо не ухвалений держбюджет-2017, не проведені окремі реформи та чимало роботи в боротьбі з корупцією.

Нагадаємо, в Кабміні прогнозують 1% зростання ВВП в 2016 році та 3% – в 2017-му.

"Місія провела конструктивні обговорення з владою з питань, необхідних для завершення третього огляду програми економічних реформ щодо домовленостей по EFF (програма розширеного кредитування). Хороший прогрес був досягнутий, але владі необхідний ще час для здійснення політики для забезпечення середньострокової фіскальної стійкості, включаючи затвердження бюджету 2017 року відповідно до програми цільових показників-збереження фінансової стабільності, а також у боротьбі з корупцією. Дискусії з цих питань триватимуть і в майбутньому", – зазначив керівник Місії МВФ Рон ван Руден, якого цитує прес-служба Фонду.

У Міжнародному валютному фонді констатують зростання економіки України після постійного дворічного падіння.

"Рішучі дії політики в останні два роки привели до різкого зниження зовнішніх і внутрішніх дисбалансів. Інфляція була успішно зменшена, міжнародні резерви центрального банку значно збільшилися, і зростання, як очікується, досягне 1,5% в 2016 році і приблизно до 2,5% в 2017-му. Міцність і стабільність відновлення залежить головним чином від здійснення амбітних реформ, спрямованих на підтримку переходу України до повноцінної ринкової економіки. ВВП на душу населення в Україні, як і раніше, дуже низький – усього 20% від середнього показника по Євросоюзу, та другий найнижчий рівень серед усіх країн Центральної та Східної Європи", – констатував Рон ван Руден.

У МВФ радять Україні прискорити реформи у секторі державних підприємств, в тому числі шляхом приватизації; покращити бізнес-середовище; боротися з корупцією, щоб залучити інвестиції та підвищити потенціал економіки; забезпечити підвищення зарплат відповідно до зростання продуктивності праці, гарантувати конкурентоспроможність; продовжувати бюджетну консолідацію задля забезпечення прийнятного рівня дефіциту – провести пенсійну та податкові реформи; проводити обережну грошово-кредитну політику, спрямовану на подальше зниження рівня інфляції та відновлення резервів у рамках гнучкого режиму валютного курсу; працювати над відновленням фінансової системи та пожвавленням банківського кредитування.

Керівник Місії МВФ наголосив, що лише завдяки активним та дієвим реформам Україна досягне економічного результату, а також наздожене країн-сусідів із ЄС.

"Влада повинна залишатися єдиною в своїй рішучості продовжувати просування реформ, чинячи опір тиску популістів та долаючи опір з боку зацікавлених кіл. Вирішальні кроки особливо необхідно вжити для боротьби з корупцією, яка залишається найбільш часто згадуваною перешкодою для ведення бізнесу в Україні. У той час досягнуто певний прогрес у створенні нових інститутів, у тому числі Національного антикорупційного бюро України. Також важливою є публікація декларацій активів посадових осіб високого рівня. Це є важливим кроком. Проте відчутних результатів у переслідуванні та засудженні корумпованих чиновників високого рівня та вилучення доходів, отриманих завдяки корупції, досі не досягнуто", – ідеться в повідомленні МВФ.

Тим часом НАБУ повідомило про порушення трьох кримінальних проваджень за наслідками перевірок електронних декларацій – проти двох нардепів та одного судді.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація