У Нацбанку констатують незначне зростання своїх активів

У Нацбанку констатують незначне зростання своїх активів

Фото: УНІАН

За перше півріччя активи зросли на майже 25 мільярдів гривень.

Активи Національного банку України за перше півріччя 2016 року зросли на 3% (на 24,8 млрд грн) – із 849,2 млрд грн до 874 млрд грн.

"Статті, які показали найбільше зростання серед активів центрального банку, – це складові міжнародних резервів України (цінні папери нерезидентів, авуари у спеціальних правах запозичень, та ін.), які зросли на 28,3 млрд грн (на 9%) до 347,5 млрд грн.  На кінець звітного періоду міжнародні резерви досягли в еквіваленті 14 млрд в доларів США. Інший стійкий позитивний тренд – це зменшення кредитів, наданих банкам та іншим позичальникам, які зменшилися на 18,4 млрд грн, тобто банки продовжують повертати рефінансування центральному банку, що свідчить про продовження зростання ліквідності банків", – уточнив директор департаменту фінансового контролінгу НБУ Олег Стринжа, якого цитує прес-служба регулятора.

Загальний обсяг зобов'язань Нацбанку зменшився на 11,3 млрд грн (на 2%) – із 726,4 млрд грн до 715,1 млрд грн.

"За ці півроку кількість депозитних сертифікатів НБУ, які перебувають в обігу, зменшилася на 45% – із 89,8 млрд грн до 49,7 млрд грн. Завдяки пом'якшенню монетарної політики центрального банку цей фінансовий інструмент поступово втрачає привабливість для банків. Ми сподіваємося, що це стане додатковим чинником для відновлення кредитування реальної економіки за умови зменшення боргового навантаження підприємств та посилення захисту прав кредиторів", – зазначив Стринжа.

Власний капітал НБУ за півроку зріс на 36,1 млрд грн.

Тим часом протягом останніх двох місяців спостерігається затишшя на валютному ринку – улітку офіційний курс долара США тримається нижче 25 грн.

Повʼязані теми:

Наступна публікація