У "Нафтогазі" назвали переможців тендерів з Європи на постачання газу до України

У "Нафтогазі" назвали переможців тендерів з Європи на постачання газу до України

Фото: Нафтогаз України

Британська та французька компанія постачатимуть газ за рахунок кредитних коштів ЄБРР.

НАК "Нафтогаз України" спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку завершили перші тендери на постачання газу в Україну з використанням кредитних коштів банку.

Про це повідомили у прес-службі НАК "Нафтогаз України".

"Переможцем за двома тендерами стала компанія Noble Clean Fuels Limited (Велика Британія), третій тендер виграла ENGIE SA (Франція). Обидва переможця є поточними постачальниками газу для "Нафтогазу", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, компанії постачатимуть газ до України у грудні-січні.

За результатами тендерів, переможці запропонували нижчу ціну на газ, ніж передбачена чинними умовами з російським "Газпромом".

"Спред (різниця) відносно цін на німецьких газових хабах (ринках), один з основних показників, на який орієнтується Нафтогаз, був лише незначним чином вищий за середньозважений показник закупівель газу "Нафтогазом" за звичайною процедурою і за власні кошти", - зауважили у НАК.

Водночас ще один тендер було визнано таким, що не відбувся, оскільки спред за пропозиціями учасників був суттєво вищим за середньозважений показник закупівель газу "Нафтогазом" за звичайною процедурою і за власні кошти.

Також у компанії запевнили, що найближчим часом буде оголошено про початок наступних тендерів, право на участь у яких отримали 11 великих європейських постачальників газу.

Зазначимо, ЄБРР надав Україні поновлювальний кредит у розмірі $ 300 млн на 3 роки для закупівлі близько 1 млрд куб. м газу на західному кордоні України.

Нагадаємо, раніше "Газпром" суттєво знизив ціну газу для України у першому кварталі 2016 року. До того ж вартість в 230 доларів не враховує знижки.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація