У НБУ назвали причини послаблення гривні

У НБУ назвали причини послаблення гривні

Фото: УНІАН

На девальвацію української валюти вплинули одразу кілька факторів. 

У серпні гривня впала через сезонний фактор та напружену військово-політичну ситуацію у Криму. Про це в інтерв'ю виданню "Фокус" заявив заступник глави Національного банку України Олег Чурій.

"По-перше, це сезонний фактор, через який зменшилася пропозиція валюти. Врожай минулого року вже продали, а новий сезон тільки почався. Іншими словами, пшеницю відвантажили у серпні, але виручка почала заходити лише на початку вересня. При цьому, основний потік грошей, зазвичай, приходить пізніше – у жовтні – листопаді", - наголосив Чурій.

Другим фактором, який вплинув на девальвацію гривні, він вважає психологічні хвилювання, які з ринку готівки могли перекинутися на міжбанк.

"По-друге, в нормальних умовах попит розподілявся би у часі пропорційно, але свою роль відіграв психологічний фактор через напружену військово-політичну ситуацію у Криму. Спочатку хвилювання позначилися на готівковому ринку, а потім перекинулися на міжбанк", - сказав заступник глави Нацбанку.

Чурій наголосив, що готівковий ринок напряму не пов'язаний із безготівковим, але фіндеректори компаній могли запанікувати, дивлячись на ситуацію на "чорному ринку", та купили долари.

"Окрім цього, у серпні Мінфін повернув бізнесу значну суму заборгованості з ПДВ –близько 6 млрд гривень. Експортери припинили заводити валютну виручку до країни та почали витрачати отримані гривні", - пояснив заступник Валерії Гонтаревої.

Саме накладання цих факторів, на його думку, і вплинули на девальвацію гривні.

За оцінками Чурія, на руках осіли пара десятків мільярдів доларів.

"Хтось каже, що у населення на руках 70 мільярдів доларів. Але це виглядає абсолютно необґрунтовано (...). У кращому випадку це пара десятків мільярдів доларів", - резюмував він. 

Раніше фінансовий експерт і письменник Ерік Найман заявляв, що теперішній курс гривні є на загал цілком ринковим.  На його думку, останнє зростання долара пояснюється сезонними факторами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація