У НБУ пояснили, чому знецінюється гривня та дорожчає валюта. Інфографіка

У НБУ пояснили, чому знецінюється гривня та дорожчає валюта. Інфографіка

Фото: УНІАН

Після п'ятимісячного відносного затишшя гривня почала стрімко втрачати позиції.

Від початку цього року офіційний курс долара США в Україні зріс на понад дві з половиною гривні (або майже 11%) – із 24 грн до 26,63 грн станом на сьогодні, 5 вересня.

Водночас волатильність обмінного курсу гривні в серпні помірно зросла після 5-місячного ревальваційного тренду, і обмінний курс гривні до долара США станом на 29 серпня порівняно з початком місяця девальвував на 2,6%. Про це пише УНІАН із посиланням на статистичні дані Нацбанку. У своєму макроекономічному і монетарному огляді регулятор констатує, що в результаті показник девальвації гривні до долара за офіційним курсом з початку року, в січні-серпні, становив 6%.

Серед причин падіння гривні в НБУ називають загострення ситуації в Криму і на Донбасі, сезонне зростання попиту на валютну готівку. Психологічний тиск на валютний ринок чинить те, що Україна вже рік не може отримати кредит від МВФ та інших міжнародних фінансових донорів.

Нагадаємо, антирекорди за всю свою історію гривня встановила 26 лютого 2015 року. Тоді в офіційних курсах НБУ долар США сягнув 30,01 грн, а євро – 34,04 грн.

Курс долара США від НБУ
Create your own infographics

Курс євро від НБУ
Create your own infographics

Середньорічні курси долара США від НБУ
Create your own infographics

Повʼязані теми:

Наступна публікація