У НБУ пояснили квітневе падіння річної інфляції та спрогнозували її рівень до 2017-го

У НБУ пояснили квітневе падіння річної інфляції та спрогнозували її рівень до 2017-го

Фото: Getty Images

Під кінець 2016-го рівень інфляції становитиме приблизно 12%.

У квітні споживча інфляція в Україні в річному вимірі сповільнилася до 9,8% із березневих 20,9%. У місячному вимірі вона становила 3,5% (у березні – 1%).

Такі дані оприлюднила Державна служба статистики. Одним із ключових факторів, що вплинули на інфляцію, в Нацбанку назвали скасування в квітні пільгової вартості в 3,6 грн за кубометр газу для абонентів із котлами.

"Основну частину зростання цін у квітні порівняно з березнем зумовило скасування знижки на природний газ для населення, яка діяла до 31 березня включно. Як наслідок, зростання цін за категорією "природний газ" у квітні становило 48,4%, що зумовило найбільший внесок у місячну інфляцію. Також на рівень інфляції у квітні вплинуло подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива, що в цілому відповідало очікуванням Національного банку", – зазначили в прес-службі регулятора.

Алкоголь здорожчав на 1,8%, цигарки – на 3,5%. Водночас сирі продукти впали в ціні на 0,3%. Також не відбулося сезонного зростання цін на яйця перед Великоднем – вони навпаки здешевшали на 15,2%. Раніше експерти пояснили це втратою російського ринку збуту та відповідно перенасиченням внутрішнього.

"Базова інфляція сповільнювалась – до 0,6% у місячному вимірі та 10,6% у річному, що відповідало прогнозам Національного банку. Помірна базова інфляція визначалася зміцненням гривні, а також слабким споживчим попитом. Зокрема, знизилися темпи зростання цін на імпортовані товари, які входять до базового ІСЦ, у тому числі на побутову техніку, фармацевтичну продукцію, аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для оброблення інформації. Також, очікувано сповільнилося зростання цін на одяг та взуття (до 1,7%)", – уточнили в НБУ.

Нацбанк прогнозує, що на кінець 2016 року інфляція складе 12% (плюс/мінус 3%), а в 2017-му – близько 8% (плюс/мінус 2%).

"Інфляційна ціль на кінець 2016 року (12% +/–3 в.п.) залишається досяжною. При цьому за рахунок високого внеску від скасування знижки на газ у квітні та нещодавно оголошених урядом вищих темпів зростання тарифів на опалення та гарячу воду очікується більш значний внесок адміністративно-регульованої компоненти ІСЦ. Водночас цей внесок здебільшого може бути компенсований більш тривалою, ніж закладено в поточний прогноз, дією факторів пропозиції, що стримують зростання цін на сирі продукти харчування. Більш того, приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня вже цього року (а не наступного, як це закладалося в поточний прогноз) полегшить завдання Національного банку із досягнення інфляційної цілі у 2017 році (8% +/-2 в.п.)", – зазначили в НБУ.

Раніше МВФ оновив прогнози щодо інфляції та стану економіки України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація