Журналісти розповіли про іспанські вілли Порошенка та його оточення

Маєтки зареєстровані як власність компаній українського президента та його друзів.

Президент України Петро Порошенко має віллу на півдні Іспанії, проте він не вказав її у своїй електронній декларації.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту "Радіо Свобода" та каналу "UA:Перший".

Будинок оформлений не особисто на українського президента, а на одну з його компаній із назвою Feruvita SL, яка є у його декларації. Маєток розташований у маленькому містечку Аталая-Ісдабе і усі місцеві мешканці без вагань покажуть, де знайти віллу українського президента.

"Він приїжджає, два дні тут – і їде. Він відпочиває день чи два. Не так, щоб тиждень чи місяць – ні-ні. Адже він дуже зайнятий", – каже літній мешканець містечка, у якого працює той самий садівник, що і у Порошенка.

За інформацією журналістів "Схем", вілла була зведена ще у 1993 році. Це двоповерховий будинок на 1254 квадратних метри у середземноморському архітектурному стилі з басейном. А під ним – 26 соток землі.

Фірма Порошенка придбала маєток влітку 2008 року. Президент тоді очолював Раду Національного банку України і вже входив до двадцятки найбагатших українців як співвласник корпорації "Рошен" та "Укрпромінвест".

У фінансових звітах фірми президента вказано, що вілла оцінена у 4 мільйони євро. На сьогодні це близько 120 мільйонів гривень.

В Адміністрації президента України у відповідь на запит журналістів розповіли, що у підприємствах, де Порошенко є кінцевим бенефіціаром, є нерухомість за кордоном (фабрики, магазини, склади, адмінприміщення, будинки).

"Все це у вигляді юридичних осіб вказано у його декларації відповідно до Закону "Про запобігання корупції", – йдеться у листі.

Водночас в канцелярії Порошенка залишили без відповіді запитання, як часто він відвідував свою іспанську віллу у 2015 році (році декларування) та коли там був востаннє.

Зазначимо, що не лише Порошенко має будинок в Іспанії, але і його бізнесові та політичні партнери. Так, іспанська фірма Lancashire Big SL, задекларована депутатом Ігорем Кононенком, має у власності майже 26 соток землі просто на узбережжі Середземного моря. Раніше на цій землі стояв будинок, але потім його знесли, а новий ще не побудували.

На іншу задекларовану іспанську фірму Кононенка Treck Holdings Coast оформлений маєток, що стоїть за два кілометри від земельної ділянки. Будинок площею 768 квадратних метрів розташований у другій лінії від моря. Звідси до іспанської резиденції Порошенка – 25 хвилин на авто.

"Так, належні мені компанії дійсно володіють значним списком майна (понад сто одиниць). Проте, згідно з положеннями Закону України "Про запобігання корупції", я не зобов'язаний декларувати майно, що належить цим компаніям. Зокрема, формат декларації не дозволяє це зробити", - розповів Кононенко журналістам.

Нерухомість в Іспанії має ще один бізнес-партнер Порошенка і заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олег Гладковський. На фірму його дружини Toulousse Investments SL оформлена вілла на 1729 квадратних метри, розташована в дуже престижному районі Ла Загалета. Має вілла три поверхи. Навколо – майже гектар землі, нею теж володіє компанія дружини Гладковського.

Варто зазначити, що іспанську нерухомість Порошенка та його друзів адмініструє одна і та сама людина - Петрівська Ірина Вікторівна. Вона зареєстрована у селі Ходосівка під Києвом, але сусіди жінки кажуть, що вона давно вже виїхала до Іспанії.

Колекції картин та шуби: Президент Порошенко заповнив електронну декларацію

Колекції картин та шуби: Президент Порошенко заповнив електронну декларацію

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Затримання Гладковського
Наступна публікація