У РФ прогнозують кризу до 2019 року - ЗМІ

У РФ прогнозують кризу до 2019 року - ЗМІ

Фото: Reuters

На всі чотири роки заморожується і накопичувальна частина пенсії.

Мінекономрозвитку РФ визначилося з базовими передумовами для прогнозу соціально-економічного розвитку Росії на 2016 і 2017-2019 роки, пише газета "Ведомости".

За попередніми даними міністерства, в цей період продовжать діяти негативні для економіки фактори. Ціна нафти всі чотири роки залишиться дешевше 50 доларів за барель, передбачає відомство. У базовому варіанті її середня ціна в 2016 році — 35 доларів, у наступні три роки — 40, 45 і 45 доларів відповідно.

Величина індексації зарплат вчителів, лікарів, викладачів та інших категорій бюджетників, яким за указом президента прискорено підвищували зарплати, буде залежати від ситуації на ринку праці. Міністерство виходить з того, що їх номінальні зарплати знижуватися не будуть. Індексація зарплат інших бюджетників, включаючи держслужбовців, заморожується також до кінця 2019 року при щорічному скороченні їх чисельності на 5 відсотків.

Також на всі чотири роки заморожується і накопичувальна частина пенсії.

Видатки на охорону здоров'я, освіту, культуру будуть підтримуватися у зв'язку з ВВП на сформованому рівні, передбачає Мінекономрозвитку. Це означає, що в реальному вираженні вони будуть знижуватися.

Нагадаємо, що міністр праці та соціального захисту РФ Максим Топілін заявив, що під ризиком звільнення перебуває близько 500 тисяч чоловік, з них 301 тисяча зараз знаходиться в режимі неповної зайнятості.

Нагадаємо, що по 2015 рік ВВП Росії впав на 3,7% інфляція досягла 12,9%, промислове виробництво впало на 3,4%, відтік інвестицій в основний капітал становить 8,4%, реальні грошові доходи росіян впали на 4%, а реальні зарплати зменшилися на 9,5%.

Середня вартість нафти марки Urals, від прибутків з продажу якої залежить економіка РФ і стабільність рубля, за рік впала майже вдвічі. У 2014-му показник становив 97,6 долара США за барель, а вже в 2015-му – 51,2. Протягом минулого року долар в Росії подорожчав на третину. Сьогодні він коштує близько 80 рублів.

Головними викликами 2015 року чиновники назвали санкції (геополітичну напруженість), заходи через агресію Кремля проти України, відтік капіталу і дешеву нафту. Якщо така ситуація збережеться і далі, то падіння ВВП в 2016 році може скласти 1%, буде падати рівень життя росіян і не варто очікувати зростання інвестицій.

Нині уряд РФ розробляє антикризовий план, на обов'язкові заходи для якого потрібно знайти додатково 600 млрд рублів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Держбюджет-2020
Наступна публікація