У Росії все погано. Обвалилися рубль, фондовий ринок та економіка загалом

У Росії все погано. Обвалилися рубль, фондовий ринок та економіка загалом

У Росії активно знецінюється рубль та дорожчає валюта / Фото: Reuters

Рубль падає слідом за стрімким зниженням цін на нафту.

Протягом сьогоднішніх торгів на світовому ринку активно падає вартість нафти – ціни вище 30 доларів уже не існує. Європейська Brent коштує 29,75 долара США за барель,  американська WTI – 29,64, ОПЕК – 25,00.

Одразу на падіння цін на нафту відреагувала російська економіка. На торгах на Московській біржі основна валюта вже здорожчала на півтора-два рублі: долар – 77,5 рубля, євро – 84,5.

Ключовий російський біржовий індекс РТС утратив 4,69% і становить 660,49 пункта.

На фондовому ринку акції найбільшого російського банку "Сбербанк" упали на 4,34%, "Газпрому" – на 3,89%, "Лукойлу" – на 3,15%, банку ВТБ – на 2,87%, Московської біржі – на 4,29%.

Основний сорт російської нафти Urals на сьогоднішніх торгах коштує 29,85 долара за барель. Для збалансованості держбюджету РФ потрібно, аби ціна була на рівні 82 долари. Тому Кремль запланував тотально скорочувати видатки.

Причинами знецінення рубля експерти називають санкції Заходу проти Росії через її агресію проти України, стрімке здешевшання нафти на світовому ринку, а також падіння біржових показників у провідних країнах світу. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація